Kosmopolitní čeleď. Jsou považováni za nejprimitivnější čeleď trubkonosých (Hackett, et al., 2008) (Prum, et al., 2015), nejstarší záznamy pocházejí z miocénu Kalifornie. Čeleď je členěna do dvou podčeledí (del Hoyo, Elliott, & Sargatal, 1992):
(1) Oceanitinae (Oceanites, Garrodia, Pelagodroma, Fregetta, Nesofregetta)
(2) Hydrobatinae (Hydrobates, Halocyptena, Oceanodroma)
Jsou to spíše menší ptáci (13-26 cm), křídla mají poměrně krátká. Ocas je buď vykrojený, nebo rovný. Jsou neúnavní letci, způsobem života připomínají vlaštovky (Hirundinidae). Zřídka usedají na hladinu. Mají dobře vyvinuty solné žlázy. Zbarvení je většinou tmavé, některé druhy mají bílý kostřec (druhy jižní polokoule). Mezi prsty mají plovací blány, které jsou často pestře zbarvené. Při lovu využívají zbarvení jako lákadlo kořisti (dotýkají se hladiny). Obývají oceány a jsou pelagičtí. V průběhu celého roku jsou gregaričtí. S výjimkou Oceanodroma tethys (Galapágy) navštěvují hnízdiště pouze v noci. Při obraně vyvrhují na predátory kořist. Živí se většinou drobnými korýši a drobnými rybami, zřídka také výkaly velryb. Potravu loví v pobřežních vodách. Potravu dokáží detekovat podle čichu.
Hnízdí většinou jednou ročně, ve velkých koloniích. Námluvy probíhají u hnízdní nory. Jsou monogamní, samice snáší jen jedno vejce. Při inkubaci se oba partneři střídají, doba inkubace trvá přibližně 6-7 týdnů. Mláďata se líhnou hustě opeřená, na hnízdě setrvávají 7-11 týdnů. Jsou poměrně dlouhověcí, poprvé hnízdí až ve 2-4. roce života.

Hlavní znaky: Nejmenší mořští ptáci s relativně dlouhými špičatými křídly (13 až 26 cm, 25 až 68 g; rozpětí 32 až 56 cm). Let třepotavý, jakoby netopýří. Středně dlouhé nohy, 3 prsty s plovacími blánami. Zobák krátký, štíhlý, zploštělý, nozdry na špičce. Ocas spíše krátký, hranatý až vidličnatý. Opeření husté, hnědé, šedé a bílé. Samci a samice se liší velikostí. Rozšíření: Moře celého světa kromě arktických oblastí. Hnízdí na mořských ostrovech, většinou tažní. Hnízdní biologie: Více či méně koloniální, hnízdí v norách nebo skalních štěrbinách. Vejce: 1, bělavé. Sedí oba rodiče 40 až 50 dnů; 1 snůška. Nidikolní mláďata vzletná po 56 až 73 dnech. Potrava: Ryby, hlavonožci, plankton sbíraný z vodní hladiny.

buřňáček bělobřichý (Fregetta grallaria)

buřňáček černobřichý (Fregetta tropica)

buřňáček šedohřbetý (Garrodia nereis)

buřňáček nejmenší (Halocyptena microsoma)

buřňáček malý (Hydrobates pelagicus)

buřňáček bělohrdlý (Nesofregetta fuliginosa)

buřňáček drobný (Oceanites gracilis)

buřňáček chathamský (Oceanites maorianus)

buřňáček Wilsonův (Oceanites oceanicus)

buřňáček madeirský (Oceanodroma castro)

buřňáček šedý (Oceanodroma furcata)

buřňáček popelavý (Oceanodroma homochroa)

buřňáček límcový (Oceanodroma hornbyi)

buřňáček dlouhokřídlý (Oceanodroma leucorhoa)

buřňáček guadalupský (Oceanodroma macrodactyla)

buřňáček Markhamův (Oceanodroma markhami)

buřňáček Matsudairův (Oceanodroma matsudairae)

buřňáček tmavý (Oceanodroma melania)

buřňáček vlaštovčí (Oceanodroma monorhis)

buřňáček galapážský (Oceanodroma tethys)

buřňáček Tristramův (Oceanodroma tristrami)

buřňáček běločelý (Pelagodroma marina)