Hlavní znaky: Malí až středně velcí, rychle létající ptáci, s dlouhými srpovitými křídly a krátkým vidličnatým ocasem (10 až 30 cm, 10 až 150 g). Velmi krátké nohy s ostrými zahnutými drápky. U některých je zadní prst otočný dopředu kvůli zavěšování na kolmých stěnách. Zobák je malý, široce rozeklaný. Tělo štíhlé, krk krátký. Tmavé opeření je tmavě hnědé, černé, někdy s bělavým krkem, boky nebo kostřecem. Často v hlučných hejnech, při toku se v letu ozývá pronikavým křikem. Je to vyslovený král vzduchu, v letu kopuluje i spí. Rozšíření: Světové, kromě vyšších šířek, PA a AN. Živí se v letu, odpočívají jen na hnízdech. Mnoho dálkových migrantů. Hnízdní biologie: Žijí jednotlivě nebo v koloniích, u některých druhů "hnízdní pomocníci". Hnízdní materiál slepují slinami; hnízda salangan jsou jedlá. Vejce: 1 až 6, bílá. Sedí oba partneři 17 až 28 dní; 1 až 2 hnízdění. Nidikolní mláďata zůstávají v hnízdě 34 až 72 dní; za nepříznivého počasí přežívají v letargickém stavu. Potrava: Létající hmyz.

salangana mariánská (Aerodramus bartschi)

salangana himálajská (Aerodramus brevirostris)

salangana seychelská (Aerodramus elaphrus)

salangana mauricijská (Aerodramus francicus)

salangana ostrovní (Aerodramus fuciphagus)

salangana horská (Aerodramus hirundinaceus)

salangana molucká (Aerodramus infuscatus)

salangana karolinská (Aerodramus inquietus)

salangana tahitská (Aerodramus leucophaeus)

salangana černohnízdá (Aerodramus maximus)

salangana hnědořitá (Aerodramus mearnsi)

salangana novoguinejská (Aerodramus nuditarsus)

salangana šalamounská (Aerodramus orientalis)

salangana papuánská (Aerodramus papuensis)

salangana palauská (Aerodramus pelewensis)

salangana mechová (Aerodramus salangana)

salangana atiuská (Aerodramus sawtelli)

salangana melanéská (Aerodramus spodiopygius)

salangana australská (Aerodramus terraereginae)

salangana indická (Aerodramus unicolor)

salangana vanikorská (Aerodramus vanikorensis)

salangana jávská (Aerodramus vulcanorum)

salangana filipínská (Aerodramus whiteheadi)

rorýs andský (Aeronautes andecolus)

rorýs horský (Aeronautes montivagus)

rorýs bělohrdlý (Aeronautes saxatilis)

rorýs temný (Apus acuticauda)

rorýs domovní (Apus afffinis)

rorýs Alexandrův (Apus alexandri)

rorýs obecný (Apus apus)

rorýs kapský (Apus barbatus)

rorýs tmavý (Apus batesi)

rorýs světlehrdlý (Apus berliozi)

rorýs damarský (Apus bradfieldi)

rorýs bělokostřecový (Apus caffer)

rorýs horus (Apus horus)

rorýs somálský (Apus niansae)

rorýs indočínský (Apus nipalensis)

rorýs východoasijský (Apus pacificus)

rorýs šedohnědý (Apus pallidus)

rorýs západoafrický (Apus sladeniae)

rorýs jednobarvý (Apus unicolor)

salangana bělobřichá (Collocalia esculenta)

salangana sundská (Collocalia linchi)

salangana drobná (Collocalia troglodytes)

rorýs michoacanský (Cypseloides cryptus)

rorýs kouřový (Cypseloides fumigatus)

rorýs skvrnolící (Cypseloides cherriei)

rorýs běloprsý (Cypseloides lemosi)

rorýs černý (Cypseloides niger)

rorýs tepuový (Cypseloides phelpsi)

rorýs pastelový (Cypseloides rothschildi)

rorýs hnědohrdlý (Cypseloides rutilus)

rorýs zavalitý (Cypseloides senex)

rorýs Storerův (Cypseloides storeri)

rorýs palmový (Cypsiurus balasiensis)

rorýs africký (Cypsiurus parvus)

rorýs východní (Hirundapus caudacutus)

rorýs bělořitý (Hirundapus cochinchinensis)

rorýs hnědohřbetý (Hirundapus giganteus)

salangana vodopádová (Hydrochous gigas)

rorýs pospolitý (Chaetura andrei)

rorýs krátkoocasý (Chaetura brachyura)

rorýs šedobřichý (Chaetura cinereiventris)

rorýs ekvádorský (Chaetura egregia)

rorýs Chapmanův (Chaetura chapmani)

rorýs antilský (Chaetura martinica)

rorýs skvrnitohrdlý (Chaetura ocypetes)

rorýs ostnitý (Chaetura pelagica)

rorýs tmavopláštíkový (Chaetura spinicaudus)

rorýs srpokřídlý (Chaetura vauxi)

rorýs papuánský (Mearnsia novaeguineae)

rorýs ostnitoocasý (Mearnsia picina)

rorýs netopýří (Neafrapus boehmi)

rorýs Cassinův (Neafrapus cassini)

rorýs guyanský (Panyptila cayennensis)

rorýs vlaštovčí (Panyptila sanctihieronymi)

rorýs stříbroocasý (Rhaphidura leucopygialis)

rorýs Sabinův (Rhaphidura sabini)

rorýs myší (Schoutedenapus myoptilus)

rorýs zairský (Schoutedenapus schoutedeni)

rorýs brazilský (Streptoprocne biscutata)

rorýs mexický (Streptoprocne semicollaris)

rorýs bělokrký (Streptoprocne zonaris)

rorýs drobný (Tachornis furcata)

rorýs kubánský (Tachornis phoenicobia)

rorýs vidloocasý (Tachornis squamata)

rorýs šupinkový (Tachymarptis aequatorialis)

rorýs velký (Tachymarptis melba)

rorýs iturský (Telacanthura melanopygia)

rorýs proužkobradý (Telacanthura ussheri)

rorýs madagaskarský (Zoonavena grandidieri)

rorýs indický (Zoonavena sylvatica)

rorýs svatotomášský (Zoonavena thomensis)