Obývají Indii-Malajsii. Jsou blízce příbuzní rorýsům (Apodidae). Malí ptáci (15-31 cm), nemají reverzibilní zadní prst. Opeření je velmi hebké, připomíná opeření pěvců. Zbarvení je tmavé, často kovově lesklé. Mají chocholku nebo prodloužená pera po stranách hlavy. Pohlavní dimorfismus není výrazný. Opeření nedospělých jedinců je podobné adultnímu šatu. Pelichání probíhá podobně jako u rorýsů. Mají hluboce vykrojený ocas. Obývají zalesněné biotopy, s otevřeným prostranstvím. Často se vyskytují v opadavých lesích tropického pásu. Jsou výborní letci, často usedají na stromy. Živí se převážně hmyzem, který je loven za letu.
Jsou monogamní, hnízdo staví oba jedinci. Hnízdo je umístěno na větvi, je velmi malé. Samice snáší jen jedno vejce, k hnízdu je přilepené. Inkubuje převážně samice. Doba inkubace trvá přibližně 20 dnů. Mláďata se líhnou řídce opeřená. Po nějaké době sedí na větvi vedle hnízda, protože je na ně příliš malé. Doba hnízdní péče není známa.

Hlavní znaky: Malí až středně velcí rorýsi (17 až 33 cm, 70 až 120 g); ne tak dobře přizpůsobení k životu ve vzduchu. Prodlouženými vnějšími ocasními pery, obratným letem a posedem připomínají spíše vlaštovky. Rorýsovitý typ těla, na hlavě chocholka. Oči velké. Zadní prst není pohyblivý. Sedají a spí na vysokých stromech. Opeření husté, měkké a lesklé, světle modré až hnědé. Samec a samice vzhledem rozdílní. Rozšíření: OR, AU; otevřené lesy a okraje lesů. Netažní. Hnízdní biologie: Málo známá. Hnízda malá, pohárovitá, nalepená ze strany na větve. Vejce: l, bílé; je přilepeno k hnízdu. Sedí oba partneři. Potrava: Létající hmyz.

klecho menší (Hemiprocne comata)

klecho chocholatý (Hemiprocne longipennis)

klecho vousatý (Hemiprocne mystacea)

klecho rezavolící (Himiprocne coronata)