Hlavní znaky: Snad blízce příbuzní vlhám. Středně velcí až velcí podsadití ptáci se silným, širokým a hákovitým zobákem (25 až 45 cm, 100 až 200 g). Hlava velká. Křídla dlouhá, špičatá. Let rázný a agilní. Ocas krátký až středně dlouhá, hranatý, někdy s dlouhými postranními pery. Nohy krátké, chodidla slabá. Vnitřní prsty syndaktylní, vnější volné. Peří nádherně modré, zelené a šedé, u obou pohlaví stejné. Žijí jednotlivě na stromech, hluční. Rozšíření: WP, EP, AF, OR, AU; lesy, buš, step, také kulturní krajina. Některé druhy táhnou. Hnízdní biologie: Tok s přemety. Hnízda v dutinách stromů, v zemních norách a ve starých zdech. Vejce: 4, bílá, 10 až 17 g. Sedí oba rodiče 17 až 19 dnů. Mláďata v hnízdě 25 až 30 dnů. Potrava: Hmyz chytaný v letu, drobní obratlovci.

mandelík sahelský (Coracias abyssinicus)

mandelík indický (Coracias benghalensis)

mandelík fialovoprsý (Coracias caudatus)

mandelík hajní (Coracias garrulus)

mandelík nachový (Coracias naevius)

mandelík miombový (Coracias spatulatus)

mandelík modrobřichý (Coracias synogaster)

mandelík celebeský (Coracias temminckii)

mandelík azurový (Eurystomus azureus)

mandelík skořicový (Eurystomus glaucurus)

mandelík modrohrdlý (Eurystomus gularis)

mandelík východní (Eurystomus orientalis)