Kurolci pravděpodobně kolonizovali Madagaskar později než kuroli (Leptosomidae). Jsou to středně velcí (24-47 cm) terestriální ptáci. Mají poměrně silný zobák a výrazná hmatová pera. Mají drobivý prach. Nozdry jsou štěrbinovité. Mají poměrně dlouhé a silné nohy, noha je syndaktilní až zygodaktilní. Zbarvení je spíše kryptické, pohlavní dimorfismus je nápadný pouze u rodu Uratelornis. Nedospělí jedinci bývají tmavší než adultní jedinci. Obývají většinou lesy, neobývají sekundární porosty. Otevřené aridní biotopy obývá pouze rod Uratelornis. Mají denní až soumračnou aktivitu, jsou teritoriální a solitérní. Loví na zemi, většinou hmyz. Někdy také využívají „gleaning“.
Jsou monogamní, hnízdí většinou v norách v zemi. Výjimkou je rod Brachypteracias, který hnízdí v dutinách. Hnízdí většinou v zimním období, samice snáší 1-5 vejce. Inkubuje pouze samice, po dobu 22-26 dní. Mláďata jsou při vylíhnutí částečně opeřená, jsou krmena po dobu 30 dnů.

Hlavní znaky: Středně velcí až velcí ptáci (od holubů k vránám). Vyznačují se silnýma kráčivýma nohama, krátkými zaoblenými křídly přizpůsobenými k letu v husté vegetaci, dlouhý ocas zlepšující manévrování, velké oči. Pestré zbarvení. Rozšíření: Madagaskar; deštné lesy. Stálí. Hnízdní biologie: Hnízdo v norách, které si vyhrabávají v hliněných březích. Vejce: 1 až 5. Potrava: Bezobratlí, menší obratlovci.

kurolec Crossleyův (Atelornis crossleyi)

kurolec pitovitý (Atelornis pittoides)

kurolec proužkohrdlý (Brachypteracias leptosomus)

kurolec šupinkový (Brachypteracias squamiger)

kurolec dlouhoocasý (Uratelornis chimaera)