Hlavní znaky: Malí až středně velcí, štíhlí, půvabní a velmi aktivní ptáci (15 až 31 cm, avšak s dlouhými ocasy; 20 až 70 g). Zobák dlouhý, silný, šavlovitý. Nohy krátké, chodidla malá, 1 druh jen se 3 prsty (vnitřní prst chybí). Ocas dlouhý, zastřižený nebo špičatý. Křídla krátká, zaoblená. Volné opeření, svrchní strana nejčastěji kovově zelená, bronzová, nebo purpurová; spodina červenooranžová nebo černá, často s bílým hrdlem. Samci jsou pěkněji vybarvení. Rozšíření: NT; lesy a lesnaté savany. Netažní. Hnízdní biologie: Známá jen u některých druhů. Žijí jednotlivě; hnízdo dutina ve svahu nebo v kořání padlých stromů. Vejce: 3 - 4, leskle bílá. Ve dne sedí oba rodiče, v noci jen samice; 20 až 30 dnů. Mláďata 19 až 26 dnů na hnízdě. Potrava: Hmyz chytaný v letu.

leskovec bělohrdlý (Brachygalba albogularis)

leskovec světlehlavý (Brachygalba goeringi)

leskovec hnědý (Brachygalba lugubris)

leskovec tmavohřbetý (Brachygalba salmoni)

leskovec krátkoocasý (Galbalcyrhynchus leucotis)

leskovec puruský (Galbalcyrhynchus purusianus)

leskovec žlutozobý (Galbula albirostris)

leskovec modročelý (Galbula cyanescens)

leskovec rezavoprsý (Galbula cyanicollis)

leskovec rajský (Galbula dea)

leskovec zelený (Galbula galbula)

leskovec purpurový (Galbula chalcothorax)

leskovec bronzový (Galbula leucogastra)

leskovec ekvádorský (Galbula pastazae)

leskovec neotropický (Galbula ruficauda)

leskovec bělobradý (Galbula tombacea)

leskovec tříprstý (Jacamaralcyon tridactyla)

leskovec velký (Jacamerops aureus)