Hlavní znaky: Středně velcí, stromoví ptáci (20 až 30 cm, asi 70 g). Zobák silný, špičatý, nohy silné. Nádherný šat, žlutý, zelený a černý. Křídla špičatá, ocas střední až dlouhý. Samci a samice odlišní; samci větší. Rozšíření: WP (1 druh), EP, AF, OR, AU; lesy, husté křoviny. Některé druhy táhnou. Hnízdní biologie: Hluboké pohárkovité hnízdo z trávy vysoko na stromech. Vejce: 2 až 5, zelená, červeně kreslená. Oba partneři sedí 14 až 15 dní; 1 hnízdění. Mláďata zůstávají 14 až 15 dnů na hnízdě. Potrava: Hmyz, plody.

žluva uzdičková (Oriolus albiloris)

žluva zlatá (Oriolus auratus)

žluva černoskvrnná (Oriolus bouroensis)

žluva lesní (Oriolus brachyrhynchus)

žluva svatotomášská (Oriolus crassirostris)

žluva rudoprsá (Oriolus cruentus)

žluva žlutozelená (Oriolus flavocinctus)

žluva šedokrká (Oriolus forsteni)

žluva černá (Oriolus hosii)

žluva černošíjná (Oriolus chinensis)

žluva zelenohlavá (Oriolus chlorocephalus)

žluva bambusová (Oriolus isabellae)

žluva škrabošková (Oriolus larvatus)

žluva šedohrdlá (Oriolus melanotis)

žluva stříbrná (Oriolus mellianus)

žluva temná (Oriolus monacha)

žluva černokřídlá (Oriolus nigripenns)

žluva hajní (Oriolus oriolus)

žluva horská (Oriolus percivali)

žluva molucká (Oriolus phaeochromus)

žluva olivovohřbetá (Oriolus sagittatus)

žluva filipínská (Oriolus steerii)

žluva hnědá (Oriolus szalayi)

žluva tenkozobá (Oriolus tenuirostris)

žluva kaštanová (Oriolus traillii)

žluva černohlavá (Oriolus xanthonotus)

žluva černokápá (Oriolus xanthornus)

žluva wetarská (Sphecotheres hypoleucus)

žluva fíková (Sphecotheres viridis)