Hlavní znaky: O těchto neobvyklých ptácích se ví jen málo. Středně velcí (39 až 50 cm) s velkým, silným zobákem podobným vranímu. Nohy dlouhé, hlava lysá, červená, černá a modrá, popř. žlutá. Svrchní strana černá nebo šedá s černými křídly; spodina bílá nebo šedá a bílá. Křídla zaoblená, ocas dlouhý, stupňovitý. Obě pohlaví stejně zbarvená. Většinou na zemi žijící špatní letci, tišší, ale pospolití. Rozšíření: Západní AF; deštné lesy do 2100 m n. m., zvláště v jeskyních a skalních štěrbinách. Netažní. Hnízdní biologie: Málo informací. Hnízdí v koloniích, snad s pomocníky. Hnízdo masivní miska z bláta, vystlaná, ve 2 až 4 m přilepená na skalních stěnách, jeskyních nebo trhlinách. Vejce: 2, sytě hnědá nebo šedá, skvrnitá. Sedí oba partneři. Potrava: Většinou bezobratlí, také žáby.

vranule bělokrká (Picathartes gymnocephalus)

vranule šedokrká (Picathartes oreas)