Hlavní znaky: Do čeledi řadíme mnoho rozdílných typů. Malí až středně velcí, jednotlivě žijící (někteří pospolití), stromoví ptáci (15 až 38 cm, 10 až 87 g). Velká hlava. Zobák ostrý, silný, vykrojený a hákovitý. Nozdry částečně zakryté, vibrisy dobře vyvinuté. Někteří se slabším zobákem. Agresivní lupiči, analogie dravců. Nohy středně dlouhé se silnými ostrými drápy. Křídla spíše zaoblená ocas středně dlouhý až dlouhý. Rázný let. Opeření různé často měkké, šedé, hnědé s černou a bílou kresbou na křídlech a na hlavě; někdy i svítivě červené, zelené a žluté. Obě pohlaví se mohou barevně podobat nebo být zcela odlišná. Rozšíření: WP, EP, AF, OR, NA; lesy, savany také zalesněné), travnatá a kulturní krajina. Někteří jsou zdatní migranti, zejména v severních šířkách. Hnízdní biologie: Hnízdo je otevřená miska z větviček a jemnějšího materiálu; dobře vystlané. Vejce: 2 až 7, bílá, skvrnitá. Samička (vzácně oba) sedí 16 až 20 dnů; 1 až 2 hnízdění. Mláďata zůstávají 16 až 20 dnů v hnízdě. Potrava: Hmyz a ostatní bezobratlí, které si některé druhy napichují do zásoby na trny, popř. drobní obratlovci.

ťuhýk žlutozobý (Corvinella corvina)

ťuhýk stračí (Corvinella melanoleuca)

ťuhýkovec růžovonohý (Dryoscopus angolensis)

ťuhýkovec rudooký (Dryoscopus cenegalensis)

ťuhýkovec černohřbetý (Dryoscopus cubla)

ťuhýkovec stromový (Dryoscopus gambensis)

ťuhýkovec světlěkostřecový (Dryoscopus pringlii)

ťuhýkovec černobílý (Dryoscopus sabini)

ťuhýk bělotemený (Eurocephalus anguitimens)

ťuhýk korunkatý (Eurocephalus rueppellii)

ťuhýkovec tropický (Laniarius aethiopicus)

ťuhýkovec gabelský (Laniarius amboimensis)

ťuhýkovec pruhokřídlý (Laniarius atrococcineus)

ťuhýkovec žlutoprsý (Laniarius atroflavus)

ťuhýkovec žlutokorunkatý (Laniarius  barbarus)

ťuhýkovec dvoubarvý (Laniarius bicolor)

ťuhýkovec angolský (Laniarius brauni)

ťuhýkovec karmínovobřichý (Laniarius erythrogaster)

ťuhýkovec jižní (Laniarius ferrugineus)

ťuhýkovec tanzanský (Laniarius fuelleborni)

ťuhýkovec tmavý (Laniarius funebris)

ťuhýkovec černý (Laniarius leucorhynchus)

ťuhýkovec buloburtský (Laniarius liberatus)

ťuhýkovec hnědotemenný (Laniarius luehderi)

ťuhýkovec papyrusový (Laniarius mufumbiri)

ťuhýkovec černolesklý (Laniarius poensis)

ťuhýkovec rudošíjný (Laniarius ruficeps)

ťuhýkovec guinejský (Laniarius turatii)

ťuhýk hlavatý (Lanius bucephalus)

ťuhýk dlouhoocasý (Lanius cabanisi)

ťuhýk afrotropický (Lanius collaris)

ťuhýk obecný (Lanius collurio)

ťuhýk barmský (Lanius collurioides)

ťuhýk hnědý (Lanius cristatus)

ťuhýk východoafrický (Lanius dorsalis)

ťuhýk šedý (Lanius excubitor)

ťuhýk šedohřbetý (Lanius excubitoroides)

ťuhýk středoafrický (Lanius gubernator)

ťuhýk středoasijský (Lanius isabellinus)

ťuhýk americký (Lanius ludovicianus)

ťuhýk rovníkový (Lanius mackinnoni)

ťuhýk pustinný (Lanius meridionalis)

ťuhýk menší (Lanius minor)

ťuhýk žlutavobřichý (Lanius newtoni)

ťuhýk běločelý (Lanius nubicus)

ťuhýk rudohlavý (Lanius senator)

ťuhýk královský (Lanius schach)

ťuhýk somálský (Lanius somalicus)

ťuhýk běloramenný (Lanius souzae)

ťuhýk klínoocasý (Lanius sphenocercus)

ťuhýk tibetský (Lanius tephronotus)

ťuhýk tygrovaný (Lanius tigrinus)

ťuhýk tlustozobý (Lanius validirostris)

ťuhýk indický (Lanius vittatus)

ťuhýkovec černočapkový (Malaconotus alius)

ťuhýkovec šedohlavý (Malaconotus blanchoti)

ťuhýkovec rudoprsý (Malaconotus cruentus)

ťuhýkovec zelenoprsý (Malaconotus gladiator)

ťuhýkovec oranžovohrdlý (Malaconotus lagdeni)

ťuhýkovec bělouzdičkový (Malaconotus monteiri)

ťuhýkovec africký (Nilaus afer)

stromovníček lejskovitý (Philentoma pyrhopterum)

stromovníček černohrdlý (Philentoma velatum)

přilbovník žlutochocholatý (Prionops alberti)

přilbovník rudozobý (Prionops caniceps)

přilbovník angolský (Prionops gabela)

přilbovník chocholatý (Prionops plumatus)

přilbovník šedochocholatý (Prionops poliolophus)

přilbovník černohnědý (Prionops retzii)

přilbovník modrokorunkatý (Prionops rufiventris)

přilbovník hnědočerný (Prionops scopifrons)

ťuhýkovec červenoskvrnný (Rhodophoneus cruentus)

ťuhýkovec tmavopláštíkový (Telephorus bocagei)

ťuhýkovec rudočelý (Telephorus dohertyi)

ťuhýkovec kamerunský (Telephorus kupeensis)

ťuhýkovec mnohobarvý (Telephorus multicolor)

ťuhýkovec černočelý (Telephorus nigrifrons)

ťuhýkovec olivovohřbetý (Telephorus olivaceus)

ťuhýkovec čtyřbarvý (Telephorus quadricolor)

ťuhýkovec zlatoprsý (Telephorus sulfureopectus)

ťuhýkovec šarlatovohrdlý (Telephorus viridis)

ťuhýkovec jihoafrický (Telephorus zeylonus)

stromovníček ťuhýčí (Tephrodornis gularis)

stromovníček šedohnědý (Tephrodornis pondicerianus)

čagra hnědohlavý (Tchagra australis)

čagra páskovaný (Tchagra jamesi)

čagra černohlavý (Tchagra minuta)

čagra černokorunkatý (Tchagra senegala)

čagra kapský (Tchagra tchagra)