Hlavní znaky: Jedni z nejlépe prozkoumaných ptáků. Malí, podsadití, akrobatičtí a stromoví (11,5 až 14 cm, 6 až 20 g). Často tvoří vícedruhová hejna. Zobák krátký až střední, štíhlý až masivní, silný. Nozdry kryté štětinkami. Nohy středně velké, chodidla, silná. Křídla zaoblená až špičatá, rázný let. Ocas středně velký. Peří různé, většinou hnědé, bílé, šedé, černé; někteří se žlutou, zelenou nebo modrou. Spodina většinou světlejší. Samečci větší a lépe vybarvení. Rozšíření: WP, EP, AF, OR, NA; lesy, okraje lesů, křovinaté biotopy, kulturní krajina i město. Někteří částečně táhnou. Hnízdní biologie: Monogamní, teritoriální. Pohárkovité hnízdo z mechu a srsti v dutinách stromů; některé druhy je samy vyklovají, někdy v hnízdních budkách. Vejce: 4 až 12 (vzácně 18), bílá, červenohnědá, skvrnitá. Samička sedí 13 až 14 dnů; 1 hnízdění, zřídka 2. Mláďata zůstávají 17 až 20 dnů v hnízdě. Potrava: Různí bezobratlí, také poupata, semena, nejčastěji stromů; sbírají na zemi i v korunách stromů.

sýkora nádherná (Melanochlora sultanea)

sýkora jižní (Parus afer)

sýkora bělobřichá (Parus albiventris)

sýkora palawanská (Parus amabilis)

sýkora uhelníček (Parus ater)

sýkora černohlavá (Parus atricapillus)

sýkora rezavoboká (Parus bicolor)

sýkora středoasijská (Parus bokharensis)

sýkora modřinka (Parus caeruleus)

sýkora karolinská (Parus carolinensis)

sýkora namibijská (Parus carpi)

sýkora laponská (Parus cinctus)

sýkora akáciová (Parus cinerascens)

sýkora parukářka (Parus cristatus)

sýkora azurová (Parus cyanus)

sýkora skořicovobřichá (Parus davidi)

sýkora šedohřbetá (Parus dichrous)

sýkora filipínská (Parus elegans)

sýkora ruwenzorská (Parus fasciiventer)

sýkora žlutoprsá (Parus flavipectus)

sýkora rezavokrká (Parus fringillinus)

sýkora rudokrká (Parus funereus)

sýkora horská (Parus gambeli)

sýkora miombová (Parus griseiventris)

sýkora modrokřídlá (Parus holsti)

sýkora severní (Parus hudsonicus)

sýkora olivovobřichá (Parus hypermelaena)

sýkora íránská (Parus hyrcanus)

sýkora šedohnědá (Parus inornatus)

sýkora bělokřídlá (Parus leucomelas)

sýkora etiopská (Parus leuconotus)

sýkora temná (Parus lugubris)

sýkora koňadra (Parus major)

sýkora nepálská (Parus melanolophus)

sýkora lužní (Parus montanus)

sýkora zelenohřbetá (Parus monticolus)

sýkora černá (Parus niger)

sýkora indická (Parus nuchalis)

sýkora babka (Parus palustris)

sýkora jalovcová (Parus ridgwayi)

sýkora rezavobřichá (Parus rubidiventris)

sýkora hnědohřbetá (Parus rufescens)

sýkora rehkovitá (Parus rufiventris)

sýkora bělolící (Parus rufonuchalis)

sýkora mexická (Parus sclateri)

sýkora běločelá (Parus semilarvatus)

sýkora dřungarská (Parus songarus)

sýkora žlutolící (Parus spilonotus)

sýkora bělobrvá (Parus superciliosus)

sýkora somálská (Parus thruppi)

sýkora proměnlivá (Parus varius)

sýkora čínská (Parus venustulus)

sýkora uzdičková (Parus wollweberi)

sýkora chocholatá (Parus xanthogenys)

sýkora žlutobrvá (Sylviparus modestus)