Hlavní znaky: Malí až středně velcí ptáci, větší s dlouhým ocasem (10 až 65 cm, 11 až 64 g). Potravu hledají na zemi, jsou společenští s komplexním sociálním chováním. Zobák silný, kónický, lehce zahnutý bez vibrisů. Nohy středně velké, chodidla slabá. Křídla zaoblená až špičatá, let rychlý, pevný. Ocas středně velký, hranatý až velmi dlouhý, ozdobný, používaný při toku (vdovky). Peří šedohnědě páskované až černé, bílé, žluté, oranžové a červeně vzorované. Samci a samičky jsou velmi odlišní, u některých bývají stejní; samečkové větší. Rozšíření: WP, EP, AF, OR, zavlečení do NA, AU; rozdílné biotopy od pouští po lesy. Někteří jsou průvodci člověka. Stálí. Hnízdní biologie: Mnozí v koloniích, polygamní, někteří parazité. Nápadný tok. Hnízda různá, často velká, nepořádná, někdy velmi komplikovaně spletená z rostlinného materiálu v děrách nebo ve stromech. Vejce: 2 až 8, bělavá až hustě skvrnitá; 1 až 3 hnízdění. Mláďata zůstávají 15 až 24 dnů v hnízdě. Potrava: Většinou semena, také plody, pupeny, hmyz.

přádelník dlasčí (Amblyospiza albifrons)

snovatec černolící (Anaplectes melanotis)

snovač červenohlavý (Anaplectes rubripes)

přádelník kukaččí (Anomalospiza imberbis)

snovatec krátkoocasý (Brachycope anomala)

tkalčík světlezobý (Bubalornis albirostris)

tkalčík červenozobý (Bubalornis niger)

vrabec plavý (Carpospiza brachydactyla)

snovač bělohlavý (Dinemellia dinemelli)

snovač Napoleonův (Euplectes afer)

vida lesklá (Euplectes albonotatus)

vida límcová (Euplectes ardens)

snovač žlutohřbetý (Euplectes aureus)

vida vějířová (Euplectes axillaris)

vida africká (Euplectes capensis)

snovač diamantový (Euplectes diadematus)

snovač oranžový (Euplectes franciscanus)

snovač Gierowův (Euplectes gierowii)

vida Hartlaubova (Euplectes hartlaubi)

snovač ohnivý (Euplectes hordeaceus)

vida Jacksonova (Euplectes jacksoni)

vida dlouhoocasá (Euplectes macrourus)

snovač černobřický (Euplectes nigroventris)

snovač kaferský (Euplectes orix)

vida kohoutí (Euplectes progne)

vida horská (Euplectes psammocromius)

snovatec réunionský (Foudia bruante)

snovatec maskarenský (Foudia eminentissima)

snovatec rodriguezský (Foudia flavicans)

snovatec madagaskarský (Foudia madagascariensis)

snovatec pralesní (Foudia omissa)

snovatec mauricijský (Foudia rubra)

snovatec seychelský (Foudia sechellarum)

přádelník rezavoocasý (Histurgops ruficauda)

snovatec Ballmanův (Malimbus ballmanni)

snovatec černohrdlý (Malimbus cassini)

snovatec korunkatý (Malimbus coronatus)

snovatec rudobřický (Malimbus erythrogaster)

snovatec žlutonohý (Malimbus flavipes)

snovatec nigerijský (Malimbus ibadanensis)

snovatec chocholatý (Malimbus malimbicus)

snovatec rudoprsý (Malimbus nitens)

snovatec západoafrický (Malimbus racheliae)

snovatec červenočapkový (Malimbus rubricollis)

snovatec štítnatý (Malimbus scutatus)

pěnkavák Adamsův (Montifringilla adamsi)

pěnkavák Blanfordův (Montifringilla blanfordi)

pěnkavák černočelý (Montifringilla davidiana)

pěnkavák sněžný (Montifringilla nivalis)

pěnkavák liščí (Montifringilla ruficollis)

pěnkavák bělobradý (Montifringilla taczanowskii)

pěnkavák afghánský (Montifringilla theresae)

snovač nádherný (Pachyphantes superciliosus)

vrabec saxaulový (Passer ammodendri)

vrabec rezavokřídlý (Passer castanopterus)

vrabec jihoafrický (Passer diffusus)

vrabec domácí (Passer domesticus)

vrabec kaštanový (Passer eminibey)

vrabec zlatý (Passer euchlorus)

vrabec žlutobříchý (Passer flaveolus)

vrabec běloskvrnný (Passer gongonensis)

vrabec šedohlavý (Passer griseus)

vrabec pokřovní (Passer hispaniolensis)

vrabec ostrovní (Passer iagoensis)

vrabec sokoterský (Passer insularis)

vrabec hnědohřbetý (Passer luteus)

vrabec kapský (Passer melanurus)

vrabec moabský (Passer moabiticus)

vrabec polní (Passer montanus)

vrabec světlelící (Passer motitensis)

vrabec šedočelý (Passer pyrrhonotus)

vrabec hnědoskvrnný (Passer rufocinctus)

vrabec rezavý (Passer rutilans)

vrabec pustinný (Passer simplex)

vrabec sahelský (Passer suahelicus)

vrabec Swainsonův (Passer swainsonii)

vrabec křovinný (Petronia dentata)

vrabec skalní (Petronia petronia)

vrabec šedý (Petronia pyrgita)

vrabec bělobrvý (Petronia superciliaris)

vrabec hnědoramenný (Petronia xanthocollis)

snovač pospolitý (Philetairus socius)

přádelník Donaldsonův (Plocepasser donaldsoni)

přádelník mahalský (Plocepasser mahali)

přádelník rudohřbetý (Plocepasser rufoscapulatus)

přádelník hnědohlavý (Plocepasser superciliosus)

snovač lesní (Ploceus albinucha)

snovač sýkoří (Ploceus alienus)

snovač angolský (Ploceus angolensis)

snovač lemovaný (Ploceus aurantius)

snovač zlatočapkový (Ploceus aureonucha)

snovač skořicový (Ploceus badius)

snovač černolící (Ploceus baglafecht)

snovač kamerunský (Ploceus bannermani)

snovač Batesův (Ploceus batesi)

snovač bengálský (Ploceus benghalensis)

snovač tmavohřbetý (Ploceus bicolor)

snovač Bojerův (Ploceus bojeri)

snovač Burnierův (Ploceus burnieri)

snovač kapský (Ploceus capensis)

snovač východoafrický (Ploceus castaneiceps)

snovač kaštanový (Ploceus castanops)

snovač zahradní (Ploceus cucullatus)

snovač hnědolící (Ploceus dicrocephalus)

snovač žlutočapkový (Ploceus dorsomaculatus)

snovač Bertrandův (Ploceus fertrandi)

snovač žluví (Ploceus galbula)

snovač keňský (Ploceus golandi)

snovač velký (Ploceus grandis)

snovač Heuglinův (Ploceus heugini)

snovač dlaskozobý (Ploceus hypoxanthus)

snovač hnědočapkový (Ploceus insignis)

snovač maskový (Ploceus intermedius)

snovač Jacksonův (Ploceus jacksoni)

snovač katanžský (Ploceus katangae)

snovač malý (Ploceus luteolus)

snovač jihoasijský (Ploceus manyar)

snovač velkozobý (Ploceus megarhynchus)

snovač černohlavý (Ploceus melanocephalus)

snovač černozobý (Ploceus melanogaster)

snovač obojkový (Ploceus nelicourvi)

snovač Nicollův (Ploceus nicolli)

snovač černý (Ploceus nigerrimus)

snovač žlutočerný (Ploceus nigriceps)

snovač černokrký (Ploceus nigricollis)

snovač černohřbetý (Ploceus nigrimentum)

snovač brýlový (Ploceus ocularis)

snovač olivovohlavý (Ploceus olivaceiceps)

snovač Pelzelnův (Ploceus pelzelni)

snovač asijský (Ploceus philippinus)

snovač zlatohřbetý (Ploceus preussi)

snovač ostrovní (Ploceus princeps)

snovač tanzanský (Ploceus reichardi)

snovač hnědavý (Ploceus rubiginosus)

snovač zairský (Ploceus ruweti)

snovač žlutohlavý (Ploceus sakalava)

snovač svatotomášský (Ploceus sanctithomae)

snovač Spekeův (Ploceus spekei)

snovač ugandský (Ploceus spekeoides)

snovač zlatý (Ploceus subaureus)

snovač gavonský (Ploceus subpersonatus)

snovač súdánský (Ploceus taeniopterus)

snovač zambijský (Ploceus temporalis)

snovač tříbarvý (Ploceus tricolor)

snovač žlutý (Ploceus velatus)

snovač jezerní (Ploceus victoriae)

snovač žlutavý (Ploceus vitellinus)

snovač Weynsův (Ploceus weynsi)

snovač Holubův (Ploceus xanthops)

snovač hnědohrdlý (Ploceus xanthopterus)

přádelník Arnaudův (Pseudonigritta arnaudi)

přádelník černohlavý (Pseudonigritta cabanisi)

snovač červenoprsý (Quelea cardinalis)

snovač rudohlavý (Quelea erythrops)

snovač rudozobý (Quelea quelea)

astrildovec uzdičkový (Sporopipes frontalis)

astrildovec vousatý (Sporopipes squamifrons)