Hlavní znaky: Jediná vodní čeleď pěvců, s pozoruhodnými přizpůsobeními k tomuto způsobu života. Malí, jednotlivě žijící (částečně společná odpočívadla), zavalití, krátkokrcí (15 až 17,5 cm, 60 až 80 g). Zobák štíhlý, rovný, nozdry štěrbinovité. Nohy středně dlouhé se silnými chodidly a drápy. Křídla krátká, špičatá pod vodou používaná k plavání. Let rázný a přímý. Ocas krátký, hranatý. Peří měkké a husté, s hustým prachem. Celkově šedí, hnědí nebo černí, často s velkou bílou skvrnou na hrudi, krku nebo temeni; obě pohlaví stejná. Rozšíření: WP, EP, OR, západní NA a NT. Rychle tekoucí vody, většinou v horách. Hnízdní biologie: Velké kupolovité hnízdo z mechu ve výklencích břehů nebo za vodopády. Vejce: 5 (vzácně 4 až 6), bílá. Sedí samička 16 až 17 dnů); 2 hnízdění. Mladí zůstávají 19 až 25 dnů v hnízdě. Potrava: Většinou vodní hmyz, který loví potápěním, také jiní bezobratlí, drobné rybky a pulci.

skorec vodní (Cinclus cinclus)

skorec bělohlavý (Cinclus leucocephalus)

skorec šedý (Cinclus mexicanus)

skorec asijský (Cinclus pallasii)

skorec rezavohrdlý (Cinclus schulzi)