Hlavní znaky: Středně velcí, velmi společenští, útlí ptáci (20 až 50 cm, 40 až 350 g). Zobák středně velký, špičatý, rovný. Nohy dlouhé. Křídla špičatá; špatní letci. Ocas dlouhý, hranatý. Peří šedé, skvrnité. Samec a samička mají rozdílně zbarvenou hlavu. Rozšíření: AU; otevřené lesy, mokřiny a kulturní krajina; často v blízkosti vody. Netažní, někteří potulní. Hnízdní biologie: Přísně teritoriální. Hnízdo mísovité, z hlíny, zpevněné rostlinami a srstí; na větvích vysoko na stromě, váží asi 1 kg. Vejce: 3 až 5 (zřídka 8), bílá až růžová, červená, hnědá, šedě skvrnitá. Oba rodiče sedí 17 až 18 dnů; 1 až 3 hnízdění. Mláďata 19 až 23 dnů na hnízdě. Potrava: Bezobratlí, semena.

kavčík bělokřídlý (Corcorax melanorhamphos)

popeláček říční (Grallina bruijni)

popeláček černobílý (Grallina cyanoleuca)

popeláč šedý (Struthidea cinerea)