Znaky: Velmi malí, podsadití ptáci (8 až 10 cm, 6,3 až 9 g). Létají špatně; běhají po zemi. Křídla krátká, zaoblená. Ocas velmi krátký. Dlouhé nohy s velkými chodidly. Zobák středně velký, velmi tenký, špičatý. Opeření měkké, hnědavé nebo zelené, žluté, bílé. Samečci jsou hezčí nebo menší (poslední u pěvců neobvyklé). Rozšíření: Nový Zéland (AU); lesy. Stálí. Hnízdní biologie: Hnízdo je volná spletená hromada s vchodem po straně. Vejce: 2 až 5 (20 % váhy samice), bílá, kladená ve dvoudenních intervalech. Sedí samec i samička 19 až 21 dní. Mladí 24 dnů v hnízdě; rostou pomalu. Potrava: bezobratlí a plody.

pokřovník zelený (Acanthisitta chloris)

pokřovník skalní (Xenicus gilviventris)