Hlavní znaky: Malí zavalití ptáci (15 až 28 cm, 42 až 218 g); krátkokrcí. Pozemní, ale odpočívají na stromech. Let rázný, křídla krátká, zaoblená. Velmi krátký ocas. Dlouhé nohy s velkými chodidly. Zobák silný, lehce zahnutý, na konci hákovitý. Opeření volné, měkké, nádherně zbarvené, variabilní a kontrastní; rozdílné u samců a samic. Rozšíření: AF, OR, AU; tropické lesy a buš. Někteří tažní. Hnízdní biologie: Klenuté, miskovité hnízdo z větviček, vystlané. Vejce: 3 až 5 (vzácně 2 až 7), bílá skvrnitá. Sedí samec i samička 15 až 17 dnů. Mladí zůstávají 14 až 21 dnů v hnízdě. Potrava: Drobní půdní živočichové.

pita černolící (Pitta anerythra)

pita africká (Pitta angolensis)

pita bornejská (Pitta arcuata)

pita modrohlavá (Pitta baudii)

pita devítibarvá (Pitta brachyura)

pita modropláštíková (Pitta caerulea)

pita azurová (Pitta cyanea)

pita sulská (Pitta dohertyi)

pita ozdobná (Pitta elegans)

pita proužkobřichá (Pitta elliotii)

pita červenobřichá (Pitta erythrogaster)

pita granátová (Pitta granatina)

pita páskovaná (Pitta guajana)

pita thajská (Pitta gurneyi)

pita duhová (Pitta iris)

pita luzonská (Pitta kochi)

pita obrovská (Pitta maxima)

pita pobřežní (Pitta megarhyncha)

pita modrokřídlá (Pitta moluccensis)

pita nepálská (Pitta nipalensis)

pita hnědokorunkatá (Pitta nympha)

pita rezavohlavá (Pitta oatesi)

pita ušatá (Pitta phayrei)

pita konžská (Pitta reichenowi)

pita sumaterská (Pitta schneideri)

pita kápová (Pitta sordida)

pita indočínská (Pitta soror)

pita azurovoprsá (Pitta steerii)

pita nádherná (Pitta superba)

pita nížinná (Pitta uscheri)

pita horská (Pitta venusta)

pita hřmotivá (Pitta versicolor)