Hlavní znaky: Malí, podsadití, stromoví ptáci (9 až 16,5 cm). Křídla a ocas krátké, zaoblené. Dobří letci. Nohy a chodidla malá, slabá, popř. dlouhá a silná. Zobák většinou středně velký, slabě zahnutý, špičatý a silný. Peří měkké, u samců modré a žluté nebo černé se žlutí na křídlech. Obočí lysé, nebo v době toku s kožními lalůčky; samička zelenavá. Rozšíření: Madagaskar (AF); lesy. Stálí. Hnízdní biologie: Málo známá. Hnízdo hruškovité, visící. Vejce: 3, bílá. Potrava: Plody, hmyz.

pitovec dlouhozobý (Neodrepanis coruscans)

pitovec madagaskarský (Neodrepanis hypoxanthus)

pitovec hedvábný (Philepitta castanea)

pitovec žlutobřichý (Philepitta schlegeli)