Hlavní znaky: Malí, jednotlivě nebo pospolitě žijící pozemní ptáci (13 až 18 cm, 18 až 26 g). Podle biochemických analýz jsou zřejmě nejblíže příbuzní snovačovitým. Vzhledově spíše podobní vrabcům, mají však delší a štíhlejší zobák. Nohy středně dlouhé, chodidla slabá. Křídla středně velká, zaoblená až špičatá; let rychlý. Ocas středně velký, hranatý. Opeření šedé, hnědé, páskované; obě pohlaví stejná, ale samečci větší. Rozšíření: WP, EP, severní AF, OR; křoviny, okraje lesů, kulturní krajina. Většina druhů v horách, horské druhy většinou táhnou. Hnízdní biologie: Žijí ve flexibilních párech. Hnízdo je otevřená miska z rostlinného materiálu, ve vegetaci nebo skalních štěrbinách. Vejce: 3 až 6, modravá. Sedí samice nebo oba 11 až 15 dnů; 2 až 3 hnízdění. Mláďata zůstávají 12 až 14 dní v hnízdě. U některých parazitují kukačky. Potrava: Hmyz, také semena a plody (v zimě).

pěvuška černohrdlá (Prunella atrogularis)

pěvuška podhorní (Prunella collaris)

pěvuška jemenská (Prunella fagani)

pěvuška hnědavá (Prunella fulvescens)

pěvuška himálajská (Prunella himalayana)

pěvuška lesní (Prunella immaculata)

pěvuška mongolská (Prunella koslowi)

pěvuška modrá (Prunella modularis)

pěvuška horská (Prunella montanella)

pěvuška skalní (Prunella ocularis)

pěvuška oranžovoprsá (Prunella rubeculoides)

pěvuška japonská (Prunella rubida)

pěvuška rezavoprsá (Prunella strophiata)