Hlavní znaky: Malí, zavalití ptáci s jakoby zkráceným tělem (11 až 14 cm, 20 až 23 g). Zakulacená křídla. Dlouhé prsty, 3 přední u kořene srostlé. Nohy dlouhé a štíhlé. Ocas velmi krátký, zobák krátký. Peří prosté, měkké, hnědé, samci a samice se liší. Rozšíření: NT; lesní podrost. Stálí. Hnízdní biologie: Málo známá. Hnízdo pohárkovité. Vejce: 2 (zřídka 3), žlutavá, skvrnitá. Sedí oba rodiče. Potrava: Hmyz.

mucholovka hnědotemenná (Conopophaga ardesiaca)

mucholovka kaštanovoprsá (Conopophaga aurita)

mucholovka rezavotemenná (Conopophaga castaneiceps)

mucholovka rezavá (Conopophaga lineata)

mucholovka černohlavá (Conopophaga melanogaster)

mucholovka černolící (Conopophaga melanops)

mucholovka západoamazonská (Conopophaga peruviana)

mucholovka brazilská (Conopophaga roberti)