Hlavní znaky: Malí, aktivní, společenští ptáčci s dlouhým vztyčeným ocasem (14 až 22 cm, 7 až 37 g). Zobák tlustý, lehce zahnutý, špičatý. Nohy středně dlouhé, štíhlé. Křídla krátká, zaoblená. Ocasní pera zčásti ostnatá, rychle se opotřebovávají. V hnízdním šatě pohlaví dobře rozlišitelná. Peří hnědé, červenavé a bílé. Samci v době hnízdění nádherně kovově purpuroví, modří, červení, hnědaví a bílí, přesto spíše jednoduše zbarvení. Samice někdy rovněž modré. Rozšíření: AU; lesy a buš. Stálí. Hnízdní biologie: Při hnízdění pravděpodobně pomáhají mláďata z předchozích hnízdění a nespárovaní samci. Hnízdo kupolovité z rostlin, s postranním vchodem, popř. i miskovité. Vejce: 2 až 5, bílá, hnědorezavě skvrnitá. Samice sedí 12 až 15 dnů; 2 hnízdění, které se mohou překrývat. Mláďata zůstávají na hnízdě 10 - 12 dnů. Některé druhy jsou často parazitovány kukačkami. Potrava: Malý hmyz sbírají zobákem.

trávníček bělobrvý (Amytornis barbatus)

trávníček běloprsý (Amytornis dorotheae)

trávníček pouštní (Amytornis goyderi)

trávníček žíhaný (Amytornis housei)

trávníček rezavouzdičkový (Amytornis purnelli)

trávníček proužkovaný (Amytornis striatus)

trávníček tlustozobý (Amytornis textilis)

trávníček bělohrdlý (Amytornis woodwardi)

hnědáček oranžovohlavý (Clytomyias insignis)

černáček běloramenný (Malurus alboscapulatus)

modropláštník krásný (Malurus amabilis)

modropláštník bosaviský (Malurus campbelli)

modropláštník korunkatý (Malurus coronatus)

modropláštník nádherný (Malurus cyaneus)

modropláštník modrý (Malurus cyanocephalus)

modropláštník západoaustralský (Malurus elegans)

modropláštník širokozobý (Malurus grayi)

modropláštník proměnlivý (Malurus lamberti)

modropláštník bělokřídlý (Malurus leucopterus)

černáček rudohřbetý (Malurus melanocephalus)

modropláštník nodroprsý (Malurus pulcherrimus)

modropláštník modrofialový (Malurus splendens)

hnědáček bělobřichý (Sipodotus wallacii)

pokřováček vláknoocasý (Stipiturus malachurus)

pokřováček modrohrdlý (Stipiturus mallee)

pokřováček spiniexový (Stipiturus ruficeps)