Hlavní znaky: Drobní ptáčci (9 až 14 cm, 5 až 7 g; ocas 66 % délky). Blízce příbuzní s timáliemi. Společenští s komplikovanou sociální strukturou, často ve velkých hejnech. Stromoví, pohybují se velmi zručně ve vegetaci. Zobák krátký, masivní, kónický, ze stran zploštělý. Nohy a chodidla krátká. Křídla středně velká, let lehký, vlnovitý. Ocas dlouhý, stupňovitý, zejména u mladých. Peří měkké černé, šedé, růžové, bílé a hnědé, svrchní strana tmavší než spodní. Samečci trochu větší. Rozšíření: WP, EP, OR, NA; lesy, okraje lesů, křoviny. Stálí. Hnízdní biologie: Brání společné teritorium, mají hnízdní pomocníky. Budkovité kulaté hnízdo z mechu, lišejníků a pavučin, vystlané peřím, postranní vchod. Vejce: 6 až 10, bílá, červeně skvrnitá. Samice sedí 13 až 14 dnů; 1 hnízdění. Mladí 16 až 17 dnů na hnízdě. Potrava: Většinou hmyz.

mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus)

mlynařík kaštanovotemenný (Aegithalos concinnus)

mlynařík čínský (Aegithalos fuliginosus)

mlynařík rezavobřichý (Aegithalos iouschistos)

mlynařík bělolící (Aegithalos leucogenys)

mlynařík bělohrdlý (Aegithalos niveogularis)

mlynařík jávský (Psaltria exilis)

mlynařík černouchý (Psaltriparus melanotis)

mlynařík americký (Psaltriparus minimus)