Hlavní znaky: Malí až středně velcí, podsadití ptáci (13 až 28 cm, 20,5 až 160 g). Zaoblená křídla. Zobák široký, barevný. Široká hlava, velké oči, silné nohy. Nápadné zbarvení červené, růžové, zelené, modré; 1 druh s kožními laloky. Samci a samice se zbarvením liší. Rozšíření: AF, OR; tropické lesy. Netažní. Hnízdní biologie: Vysuté, hruškovité hnízdo, vchod s předsíní. vejce: 2 až 8. Potrava: Plody, hmyz, drobní obratlovci.

loboš modrobřichý (Calyptomena hosii)

loboš smaragdový (Calyptomena viridis)

loboš tmavý (Corydon sumatranus)

loboš červenočerný (Cymbirhynchus macrorhynchos)

loboš páskovaný (Eurylaimus javanicus)

loboš žlutočerný (Eurylaimus ochromalus)

loboš filipínský (Eurylaimus steerii)

loboš dlouhoocasý (Psarisomus dalhousiae)

loboš modrohrdlý (Pseudocalyptomena graueri)

loboš stříbroprsý (Serilophus lunatus)

loboš africký (Smithornis capensis)

loboš červenoboký (Smithornis rufolateralis)

loboš šedohlavý (Smithornis sharpei)