Hlavní znaky: Malí, jednotliví nebo ve skupinách žijící, stromoví a na zemi se živící ptáci (12 až 19 cm, 20 až 40 g). Zobák dlouhý, zahnutý a špičatý. Ocas krátký, hranatý, měkký; nepoužívají ho jako oporu. Svrchní strana hnědá až černá se širokým, světlým křídelním páskem; spodina červenavá nebo páskovaná. Pohlaví stejná. Rozšíření: AU; lesy. Stálí. Hnízdní biologie: Jednotlivě nebo ve společnostech a s pomocníky. Hnízdo z rostlinných vláken a srsti, pohárkovité; v dutinách stromů. Vejce: 2 až 3, bílá nebo růžová s červenými skvrnami. Samička sedí 16 až 23 dnů; 1 až 2 hnízdění. Mláďata 25 až 26 dnů v hnízdě. Potrava: Hmyz (především mravenci), květy, pyl a nektar.

lezčík proužkobřichý (Climacteris affinis)

lezčík kaštanovobrvý (Climacteris erythrops)

lezčík černoocasý (Climacteris melanura)

lezčík hnědý (Climacteris picumnus)

lezčík rezavý (Climacteris rufa)

lezčík bělohrdlý (Cormobates leucophaeus)

lezčík papuánský (Cormobates placens)