Hlavní znaky: Drobní, neposední, stromoví ptáci (10 až 12 cm, méně než 7 g). Žijí jednotlivě. Ocas dlouhý, zobák dlouhý a špičatý. Nohy dlouhé a štíhlé. Křídla špičatá. Svrchní strana většinou modrošedá nebo hnědá, spodina bílá; někteří mají černou hlavu, mnozí s bílými vnějšími rýdovacími pery. Obě pohlaví skoro stejná. Rozšíření: NA, NT; podrost, otevřené lesy a polopouště. Jeden druh táhne. Hnízdní biologie: Hnízdo je otevřená miska z rostlin, vystlaná pavučinami. Vejce: 3 až 5. Sedí oba partneři 13 až 15 dnů; 2 hnízdění, která se mohou překrývat. Mláďata zůstávají 11 až 14 dnů v hnízdě. Potrava: Většinou hmyz, který sbírají z listí.

leskot šedobřichý (Microbates cinereivenstris)

leskot obojkový (Microbates collaris)

leskot bělobrvý (Polioptila albiloris)

leskot modrošedý (Polioptila caerulea)

leskot kalifornský (Polioptila californica)

leskot škraboškový (Polioptila dumicola)

leskot guyanský (Polioptila guianensis)

leskot bělobřichý (Polioptila lactea)

leskot kubánský (Polioptila lembeyei)

leskot pokřovní (Polioptila melanura)

leskot černohlavý (Polioptila nigriceps)

keskot tropický (Polioptila plumbea)

leskot tmavý (Polioptila schistaceigula)

leskot dlouhozobý (Ramphocaenus melanurus)