Hlavní znaky: Středně velcí, podsadití, velmi společenští ptáci (12 až 23 cm, 14 až 73 g). Zobák silný, lehce zahnutý, široce rozevíratelný, bez vibrisů. Nohy a chodidla krátká a silná. Křídla velmi dlouhá a špičatá. Agilní a elegantní let, někteří plachtí. Ocas krátký, hranatý. Peří výrazně zbarvené, hnědé, šedé, černé, spodina světlejší. Mají drobivý prach, z něhož vyrůstají vlasová pera (jako u koting). Rozšíření: OR, AU; zalesněné otevřené oblasti, často blízko vody. Někteří tažní. Hnízdní biologie: Koloniální, někteří s pomocníky. Křehká pohárkovitá hnízda vysoko v buši, v dutinách stromů nebo skal. Vejce: 2 až 4, bílá, červenohnědě skvrnitá. Sedí oba partneři 12 až 16 dnů. Mláďata zůstávají na hnízdě 16 až 20 dnů. Potrava: Hmyz chytaný za letu.

lasolet černolící (Artamus cinereus)

lasolet lesní (Artamus cyanopterus)

lasolet šedohlavý (Artamus fuscus)

lasolet bismarcký (Artamus insignis)

lasolet bělobřichý (Artamus leucorynchus)

lasolet horský (Artamus maximus)

lasolet fidžijský (Artamus mentalis)

lasolet malý (Artamus minor)

lasolet bělohřbetý (Artamus monachus)

lasolet škraboškový (Artamus personatus)

lasolet bělobrvý (Artamus supericliosus)