Hlavní znaky: Středně velcí, většinou pozemní ptáci (22 až 50 cm, 77 až 240 g). Výrazný pohlavní dimorfizmus ve tvaru zobáku. U vymřelého druhu měla samička dlouhý zahnutý zobák; sameček jen asi poloviční, silný, kónický. V koutcích zobáku oranžové nebo modré kožní lalůčky různé velikosti. U dosud žijících druhů – zobák krátký, silný, hákovitý až dlouhý, zahnutý. Nohy dlouhé, silné, chodidla silná. Skáčou po zemi. Křídla krátká, let nejistý. Ocas dlouhý, mírně klenutý; peří černé, modrošedé, nebo hnědé. Rozšíření: Nový Zéland (AU); husté původní lesy. Stálí. Hnízdní biologie: Umělecký tok. Hnízdo je ploché, miskovité z větviček, blízko země. Vejce: 2 až 3, šedá, nachová s hnědou kresbou. Samička sedí 18 až 25 dnů; 1 hnízdění. Mláďata 27 až 28 dní na hnízdě. Potrava: Plody, nektar, hmyz.

laločník šedý (Callaeas cinerea)

laločník sedlatý (Creadion carunculatus)