Hlavní znaky: Malí až středně velcí ptáci (16 až 21 cm, 30 až 50 g). Žijí na zemi. Rychlí běžci, běhají se zvednutým ocasem. Létají zřídka a špatně. Odpočívají na stromech. Zobák středně velký, silný a špičatý. Křídla velmi krátká, zaoblená. Ocas dlouhý, stupňovitý. Nohy a chodidla dlouhé a silné. Svrchní strana červenavá, světlá s jemnými pruhy. Sameček větší. Výborní imitátoři. Rozšíření: AU; okraje lesů a buš. Stálí. Hnízdní biologie: Monogamní (v zajetí případně polygamní). Volně utkané kupolovité hnízdo u země. Vejce: 1, růžové. Samička sedí sama 36 až 38 dnů. Mládě ještě 25 dnů v hnízdě; do prvního roku zůstává se samicí. Potrava: většinou bezobratlí, také drobní obratlovci a semena.

křováček zvučný (Atrichornis clamosus)

křováček rezavý (Atrichornis rufescens)