Hlavní znaky: Malí až středně velcí podsadití ptáci (10 až 30 cm, 20 až 80 g). Pro svůj skrytý pozemní život jsou málo známí. Zobák spíše silnější, rovný a špičatý. Nohy a chodidla robustní. Křídla krátká a zaoblená, ocas středně dlouhý, někdy s trnitými špičkami per. Opeření většinou hnědé, černé nebo bílé, popř. modré a bílé. V době hnízdění velmi hlasití. Rozšíření: OR, AU; husté lesy a buš. Netáhnou, jen se lokálně potulují. Hnízdní biologie: Částečně známá. Hnízda jsou kupolovité stavby nebo misky z rostlinného materiálu, stavěné nízko ve vegetaci, popř. jen vystlané žlábky. Vejce: 1 až 3, bílá nebo světle modrá; vysezená za 17 až 21 dnů. Potrava: Bezobratlí a semena.

kosovec zelenohřbetý (Androphobus viridis)

kosovec novoguinejský (Cinclosoma ajax)

kosovec nullarborský (Cinclosoma alisteri)

kosovec mulgový (Cinclosoma castaneothorax)

kosovec šedoboký (Cinclosoma castanotum)

kosovec skořicový (Cinclosoma cinnamomeum)

kosovec skvrnitý (Cinclosoma punctatum)

kosovec chřástalí (Eupetes macrocerus)

kosovec šoupalčí (Ifrita kowaldi)

kosík pospolitý (Orthonyx spaldingii)

kosík ostroocasý (Orthonyx temminckii)

kosovec pokřovní (Psophodes cristatus)

kosovec černohrdlý (Psophodes nigrogularis)

kosovec akáciový (Psophodes occidentalis)

kosovec zvučnohlasý (Psophodes olivaceus)

kosovec modrý (Ptilorrhoa caerulescens)

kosovec pestrý (Ptilorrhoa castanonota)

kosovec horský (Ptilorrhoa leucosticta)