Hlavní znaky: Malí, štíhlí většinou na zemi žijící ptáci s dlouhým ocasem a dlouhýma nohama (12,5 až 22 cm, 12 až 50 g). Prsty středně velké, zadní často dlouhé. Drápky krátké až dlouhé. Kráčejí, neskáčou. Zobák středně velký, štíhlý a špičatý. Ocas zpravidla se světlými vnějšími rýdovacími pery. Křídla středně velká, špičatá. Rázný let ve vlnovkách. Opeření u konipasů kontrastní - černé, bílé, žluté, modré, šedé. Samci a samičky rozdílní. U lindušek hnědě pruhované; samci a samičky stejné. Mnoho druhů společenských, tvoří velká hejna na nocovištích. Rozšíření: Světové, kromě PA a AN; otevřené biotopy a pobřeží. Mnoho tažných a částečně tažných druhů. Hnízdní biologie: Hnízdo je otevřená miska na zemi, na stromech nebo ve skalních štěrbinách. Vejce: 2 až 7, bílá, šedá nebo hnědá, skvrnitá. Sedí samička (lindušky) nebo oba rodiče (konipasi) 12 až 20 dnů; 1 až 2 hnízdění. Mladí zůstávají 12 až 20 dnů v hnízdě. Potrava: Většinou hmyz, drobní plži, semena.

linduška jižní (Anthus antarcticus)

linduška kanárská (Anthus berthelotii)

linduška andská (Anthus bogotensis)

linduška krátkozobá (Anthus brachyurus)

linduška drobná (Anthus caffer)

linduška úhorní (Anthus campestris)

linduška rudokrká (Anthus cervinus)

linduška pastvinná (Anthus cinnamomeus)

linduška jihoamerická (Anthus correndera)

linduška jihoafrická (Anthus crenatus)

linduška krátkozobá (Anthus furcatus)

linduška mongolská (Anthus godlewskii)

linduška sibiřská (Anthus gustavi)

linduška papuánská (Anthus gutturalis)

linduška čárkovaní (Anthus hellmayri)

linduška zelená (Anthus hodgsoni)

linduška kapská (Anthus hoeschi)

linduška paraguajská (Anthus chacoensis)

linduška žlutoprsá (Anthus chloris)

linduška hnědohřbetá (Anthus leucophrys)

linduška proužkovaná (Anthus lineiventris)

linduška dlouhoocasá (Anthus longicaudatus)

linduška savanová (Anthus lutescens)

linduška pobřežní (Anthus melindae)

linduška okrovoprsá (Anthus nattereri)

linduška jihoindická (Anthus nilghiriensis)

linduška velká (Anthus novaeseelandiae)

linduška dlouhonohá (Anthus pallidiventris)

linduška vodní (Anthus petrosus)

linduška luční (Anthus pratensis)

linduška zabajkalská (Anthus richardi)

linduška růžová (Anthus roseatus)

linduška proměnlivá (Anthus rubescens)

linduška rýžová (Anthus rufulus)

linduška dlouhozobá (Anthus similis)

linduška keňská (Anthus sokokensis)

linduška horská (Anthus spinoletta)

linduška prérijní (Anthus spragueii)

linduška himálajská (Anthus sylvanus)

linduška lesní (Anthus trivialis)

linduška žlutohnědá (Anthus vaalensis)

konipas pralesní (Dendronathus indicus)

linduškovec růžovoprsý (Macronyx ameliae)

linduškovec proužkoprsý (Macronyx aurantiigula)

linduškovec kapský (Macronyx capensis)

linduškovec žlutohrdlý (Macronyx croceus)

linduškovec etiopský (Macronyx flavicollis)

linduškovec žlutobrvý (Macronyx fuelleborni)

linduškovec rudohrdlý (Macronyx grimwoodi)

linduškovec keňský (Macronyx sharpei)

konipas africký (Motacilla aguimp)

konipas bílý (Motacilla alba)

konipas jihoafrický (Motacilla Capensis)

konipas horský (Motacilla cinerea)

konipas citronový (Motacilla citreola)

konipas bystřinný (Motacilla clara)

konipas luční (Motacilla flava)

konipas madagaskarský (Motacilla flaviventris)

konipas japonský (Motacilla grandis)

konipas černohřbetý (Motacilla lugens)

konipas indický (Motacilla maderaspatensis)

konipas mekongský (Motacilla samveasnae)

linduška zlatá (Tmetothylacus tenellus)