Hlavní znaky: Malí až středně velcí stromoví, pospolití ptáci (14 až 27 cm, 10 až 90 g). Podobní bulbulům (Pycnonotidae), pokud se týká hebké struktury peří. Mají často také vyvinuta vlasová pera v týlu. Zobák střední až dlouhý, špičatý, zahnutý. Nohy krátké, silné nebo štíhlé. Křídla krátká, zaoblená, avšak rychlý let. Ocas středně dlouhý hranatý nebo kulatý, zčásti s dlouhými svrchními ocasními krovkami. Peří je hezčí než u bulbulů; modré, zelené, žluté s kontrastními černými skvrnami na krku nebo na křídlech. Samečci jsou výraznější. Rozšíření: OR; lesy a buš. Stálí. Hnízdní biologie: Málo známá u některých je vyvinutý tok. Hnízdo je otevřená miska z rostlinných výhonků nebo plošinka z větviček na stromech. Vejce: 2 až 3, růžová nebo světle zelená, červená, tmavěji stříkaná. Sedí samička nebo oba partneři. Potrava: Plody, pupeny, semena, nektar a hmyz.

jora velká (Aegithina lafresnayei)

jora černohlavá (Aegithina nigrolutea)

jora černokřídlá (Aegithina tiphia)

jora zelená (Aegithina viridissima)

sýkavka zlatokřídlá (Chloropsis aurifrons)

sýkavka modrokřídlá (Chloropsis cochinchinensis)

sýkavka zelená (Chloropsis cyanopogon)

sýkavka žlutohrdlá (Chloropsis flavipennis)

sýkavka oranžovobřichá (Chloropsis hardwickii)

sýkavka palawanská (Chloropsis palawanensis)

sýkavka větší (Chloropsis sonnerati)

sýkavka sumaterská (Chloropsis venusta)

irena kobaltová (Irena cyanogaster)

irena tyrkysová (Irena puella)