Hlavní znaky: Střední až velcí, jednotliví nebo společenští stromoví ptáci (25 až 50 cm, 80 až 140 g). Potravu hledají na zemi. Zobák velký, rovný, více či méně hákovitý; nozdry holé s výraznými vibrisi. Nohy střední až dlouhé, silné. Ocas dlouhý, hranatý. Peří šedé nebo skvrnité, u obou pohlaví stejné, někdy rozdílné. Rozšíření: AU; otevřené lesy, buš a stepi. Netáhnou, pouze lokální vertikální migrace. Hnízdní biologie: Velmi málo známá; jsou přísně teritoriální. Hnízdo miskovité, velké, vystlané, vysoko na stromech. Vejce: 3 až 5, zelená nebo modrá, hnědě skvrnitá nebo pruhovaná. Sedí převážně samička 20 dnů; 1 hnízdění. Mláďata 28 dnů na hnízdě. Potrava: Všežravci, převážně však hmyz.

flétňák kápový (Cracticus cassicus)

flétňák tagulský (Cracticus louisiadensis)

flétňák černohřbetý (Cracticus mentalis)

flétňák černohrdlý (Cracticus nigrogularis)

flétňák černý (Cracticus quoyi)

flétňák šedohřbetý (Cracticus torquatus)

flétňák australský (Gymnorhina tibicen)

flétňák nížinný (Peltops blainvillii)

flétňák horský (Peltops montanus)

flétňák tasmánský (Strepera fuliginosa)

flétňák stračí (Strepera graculina)

flétňák bělořitý (Strepera versicolor)