Hlavní znaky: Středně velcí, aktivní, jednotlivě žijící stromoví ptáci se svéráznými ocasy (18 až 64 cm, z toho až 30 cm ocas, 40 až 50 g). Často s chocholkou. Zobák silný, klenutý, lehce hákovitý s výraznými vibrisy. Nozdry jsou kryty hustým peřím. Nohy a chodidla silná. Křídla dlouhá a špičatá; let málo vytrvalý. Ocas středně dlouhý až velmi dlouhý, vnější ocasní pera vyhnuta do stran. Opeření černé a zelené až purpurově lesklé. Rozšíření: AF, OR, AU; otevřené lesnaté oblasti, savany, okraje lesů a kulturní krajina. Některé druhy táhnou. Hnízdní biologie: Málo známá. Hnízdo miskovité, ve vidlici větví nebo na větvích. Vejce: 2 až 4, s hnědou kresbou. Sedí samička nebo sameček 16 dnů; 2 až 3 hnízdění. Potrava: Hmyz, který sbírají na kůži velkých savců, také nektar.

drongo africký (Dicrurus adsimilis)

drongo indomalajský (Dicrurus aeneus)

drongo aldaberský (Dicrurus aldabranus)

drongo andamanský (Dicrurus andamanensis)

drongo vraní (Dicrurus annectans)

drongo lesklý (Dicrurus atripennis)

drongo filipínský (Dicrurus balicassius)

drongo vločkoprsý (Dicrurus bracteatus)

drongo šedobřichý (Dicrurus caerulescens)

drongo sundský (Dicrurus densus)

drongo chocholatý (Dicrurus forficatus)

drongo hnědokřídlý (Dicrurus fuscipennis)

drongo vlasatý (Dicrurus hottentottus)

drongo kouřový (Dicrurus leucophaeus)

drongo lesní (Dicrurus ludwigii)

drongo černý (Dicrurus macrocercus)

drongo novoirský (Dicrurus megarhynchos)

drongo principeský (Dicrurus modestus)

drongo celebeský (Dicrurus montanus)

drongo vlajkový (Dicrurus paradiseus)

drongo dlouhoocasý (Dicrurus remifer)

drongo sumaterský (Dicrurus sumatranus)

drongo mayottský (Dicrurus waldenii)

drongo papuánský (Chaetorhynchus papuensis)