Znaky: Malí ptáci (17 až 20 cm). Zobák krátký, kónický, pilovitý. Nohy krátké, chodidla velká, přední prsty částečně srostlé. Křídla krátká, špičatá, ocas podlouhlý. Peří šedé nebo hnědé, zespodu rezavé; různě zbarvené u samců a samic. Oči svítivě žlutavé. Rozšíření: Západní a jižní NT; houštiny, lesy a kulturní krajina. Částečně tažní. Hnízdní biologie: Ploché hnízdo z kořenů. Vejce: 2 až 4, modrozelená, hnědě skvrnitá. Sedí samice. Potrava: Rostlinné části jako listy, pupeny nebo květy.

bylinorubec peruánský (Phytotoma raimondii)

bylinorubec chilský (Phytotoma rara)

bylinorubec bělopásý (Phytotoma rutila)