Hlavní znaky: Málo známí ptáci. Mají řadu geografických ras. Zpravidla v malých skupinkách i s jinými druhy. Drobní ptáci (13 až 15 cm) s hnědou pruhovanou svrchní stranou, světlou spodinou a tmavými proužky na bocích. Samečci šedší; 1 druh s černou maskou a bílými proužky na hlavě. Zobák rovný, špička lehce hákovitá nebo zahnutá, silnější než u šoupálků. Jazyk štětečkovitý. Nohy trochu dlouhé, prodloužený zadní dráp. Křídla střední až dlouhá, špičatá. Ocas středně velký, hranatý s širokými pery. Rozšíření: OR; lesy. Stálí. Hnízdní biologie: neznámá: Hnízdo v dutinách stromů. Potrava: Hmyz ze země nebo z kůry, také květy. 

brhlovec velký (Rhabdornis grandis)

brhlovec proužkoprsý (Rhabdornis inormatus)

brhlovec pruhovaný (Rhabdornis mystacalis)