Hlavní znaky: Malí, podsadití, stromoví, aktivní a akrobatičtí ptáci (9,5 až 20 cm, 10 až 60 g). Dovedou šplhat hlavou dolů. Mnoho druhů je teritoriálních, někteří obsazují teritoria již několik týdnů po opuštění hnízda. Zobák dlouhý, přímý nebo zahnutý, špičatý. Nohy krátké, pevné. Chodidla s dlouhými zahnutými a silnými drápy. Křídla podlouhlá, špičatá; dobří letci. Ocas krátký, hranatý, není užíván jako opora. Svrchní strana šedá až modrá, spodina bílá nebo hnědavá; u některých rezavá. Hlava často páskovaná. Samečci trochu větší. Rozšíření: WP, EP, OR, AU, NA; původní i sekundární lesy, také skalnatá stanoviště. Většinou netažní, někteří přeletují. Hnízdní biologie: Monogamní, silně teritoriální. Hnízdo ze suchých listů v dutinách stromů nebo ve skalních štěrbinách. Některé druhy zmenšují vchod blátem. Vejce: 4 - 10, bílá s červenavými tečkami. Samice sedí 15 až 18 dnů; 1 hnízdění. Mláďata 23 - 25 dnů v hnízdě. Potrava: Bezobratlí z kůry stromů a z listů; také semena.

brhlíček proměnlivý (Neositta chrysoptera)

brhlíček černý (Neositta miranda)

brhlíček papuánský (Neositta papuensis)

brhlík brýlatý (Sitta azurea)

brhlík americký (Sitta canadensis)

brhlík běloprsý (Sitta carolinensis)

brhlík kašmírský (Sitta cashmirensis)

brhlík kaštanovobřichý (Sitta castanea)

brhlík lesní (Sitta europaea)

brhlík nádherný (Sitta formosa)

brhlík červenozobý (Sitta frontalis)

brhlík běloocasý (Sitta himalayensis)

brhlík turecký (Sitta krueperi)

brhlík kabylský (Sitta ledanti)

brhlík světlelící (Sitta leucopsis)

brhlík velký (Sitta magna)

brhlík nagaský (Sitta nagaensis)

brhlík skalní (Sitta neumayer)

brhlík filipínský (Sitta oenochlamys)

brhlík hnědohlavý (Sitta pusilla)

brhlík drobný (Sitta pygmaea)

brhlík žlutozobý (Sitta solangiae)

brhlík dlouhozobý (Sitta tephronota)

brhlík barmský (Sitta victoriae)

brhlík čínský (Sitta villosa)

brhlík korsický (Sitta whiteheadi)

brhlík jünanský (Sitta yunnanensis)

zedníček skalní (Tichodroma muraria)