Velikost: 30 až 55 cm, 45 až 55 g. Hlavní Hlavní znaky: nápadně stupňovitý vztyčitelný ocas až dvakrát delší než tělo, velice hebké krycí peří s nedokonale vyvinutými ostny vyrůstající náhodně po celém těle, schopnost měnit postavení prstů, horní část silného zobáku kloubně spojena s lebkou. Hnízdní biologie: stálí ptáci žijící pouze v Africe jižně do Sahary, hnízdí v nejhustších houštinách, velmi malá vejce inkubována už od snesení prvního, nidikolní mláďata. Inkubace: 11 až 13 dní. Počet vajec: 4 až 6. Potrava: semena, plody, výhonky, listí.