Hlavní znaky: Středně velcí až velcí ptáci (23 až 54 cm). Křídla široká a zaoblená, ocas dlouhý. Soví zbarvení, dobrý maskovací šat, hnědý a šedý. Oči nápadně velké, částečně barevné. Krátkodobě výborný letec. Člunkovitý zobák s širokým ústním otvorem a vibrisy. Původní formy zřejmě lovily létající hmyz, současné druhy loví kořist na zemi nebo na stromech. Přes příbuznost k lelkům mají mnohé odlišnosti ve vnitřní anatomii (např. počet krčních obratlů, prstních článků, rozdíly na patře, v syrinxu atd.). Nohy krátké, prsty středně dlouhé (3 dopředu, 1 dozadu). Pohlaví se vzhledem neliší. Díky maskovacímu zbarvení a ztrnulému postoji se podobají při denním spánku ulomené větvi. Rozšíření: OR, AU; většinou v tropických lesích. Částečně tažní. Hnízdní biologie: Ploché hnízdo, z větviček a peří na vodorovných větvích. Vejce: 1 až 3, bílá. Sedí oba rodiče 30 dnů. Nidikolní mláďata jsou 30 dní ve hnízdech. Potrava: Převážně hmyz, také drobní obratlovci, podle druhu.

lelkoun ušatý (Batrachostomus auritus)

lelkoun sundský (Batrachostomus cornutus)

lelkoun Hartertův (Batrachostomus harterti)

lelkoun dlouhoocasý (Batrachostomus hodgsoni)

lelkoun tečkovaný (Batrachostomus javensis)

lelkoun bornejský (Batrachostomus mixtus)

lelkoun srílanský (Batrachostomus moniliger)

lelkoun krátkoocasý (Batrachostomus poliolophus)

lelkoun filipínský (Batrachostomus septimus)

lelkoun pralesní (Batrachostomus stellatus)

lelkoun mramorovaný (Podargus ocellatus)

lelkoun papuánský (Podargus papuensis)

lelkoun soví (Podargus strigoides)