Velikost: 18 až 55 cm, 40 až 500 g. Hlavní znaky: robustní hlava na krátkém krku, široce rozeklaný zobák vroubený vlasovými pery, nenápadné zbarvení, peří měkké, kůže velmi tenká, křídla i ocas dlouhé, nohy krátké, většinou neuzpůsobené k obemykaní větví, prsní kost s jedním (lelkovití, gvačarovití) nebo dvěma (lelčíkovití, potuovití, lelkounovití) výřezy na zadní straně, kostrční žláza redukovaná, noční aktivita. Hnízdní biologie: hnízdo na zemi, v jeskyních, zřídka na stromech či keřích, nidifugní mláďata se většinou líhnou v prachovém peří a záhy jsou pohyblivá. Inkubace: 16 až 33 dní. Počet vajec: 1 až 4. Potrava: rostliny i živočichové.