Velikost: 45 až 85 cm, 1,3 až 4 kg. Hlavní znaky: ptáci silně připomínající savce; opeření hrubé, připomíná srst, hnědé nebo šedavé; křídla rudimentární 4 až 5 cm dlouhá; bez ocasu; nohy krátké a silné; 3 prsty; zobák dlouhý, lehce zahnutý; nozdry na špičce zobáku; obě pohlaví stejně zbarvená; samice větší. Rozšíření: AU; lesy a buš na Novém Zélandu; stálý; noční. Hnízdní biologie: hnízdo v noře vyhrabané samcem; mláďata nidifugní. Inkubace: 63 až 90 dnů; sedí samec. Počet vajec: 1 až 2; velká hmotnost asi 0,5 kg, tj. 18 až 35% hmotnosti samice) a bohatá žloutkem. Počet snůšek: 1 až 2. Potrava: Semena rostlin, plody a menší půdní živočichové; vyhledává je pomocí čichu.