Hadilov se vyskytuje v subsaharské Africe. Někdy byl řazen také k seriemám (Cariamidae), dropům (Otitidae) nebo jeřábům (Gruidae). Podle DNA hybridizace náleží do příbuznosti dravců a brodivých (Sibley & Ahlquist, 1990). Další analýzy DNA potvrují příbuznost hadilova s krahujcovitými dravci (Prum, et al., 2015). Fosilní záznamy pocházejí z vrchního a středního oligocénu Francie. Velký pták, 125-150 cm, na dlouhých nohách. Má prodloužená rýdovací pera a pera na krku. Chocholka na hlavě je vztyčitelná. Má holá místa na hlavě. Krk není prodloužený, dosáhne jen k intertarsálnímu kloubu. Proto si při sběru potravy musí hadilov „kleknout“. Potravu nenosí v pařátech jako ostatní dravci, ale v zobáku a voleti. Prsty jsou přizpůsobeny k chůzi po zemi. Mezi předními prsty má silnou bazální blánu, vnitřní a vnější prsty jsou prodlouženy. Zvyšuje to efektivitu úderu během lovu. Křídla jsou přizpůsobena ke kroužení, v rozpětí měří 2,2 m. Obě pohlaví jsou velmi podobná. Obývá savany a „woodlands“, vyhýbá se příliš zarostlému biotopu. To pravděpodobně souvisí s rizikem špatného startu. Živí se drobnými živočichy, potravu „kopne“ nohou. Loví také jedovaté hady, většinou zobákem.
Staví hnízdo na stromě, většinou v období dešťů. Námluvy zahrnují pozemní tance i svatební let. Jsou monogamní, samice snáší 1-3 vejce. Vejce jsou nepoměrně malá, podobně jako u čápů. Inkubují obě pohlaví. Mláďata jsou opeřená a nidikolní. Doba hnízdní péče je variabilní, trvá 65-106 dní. Doba maturace mláďat není známa.

Hlavní znaky: větší ptáci s velmi dlouhýma, tenkýma nohama, silné prsty a nehtové drápy, na hlavě chocholku z dlouhých per, velmi dobře, ale nerad léta. Rozšíření: AF, savany jižně od Sahary. Hnízdní biologie: hnízdí na nízkých stromech nebo keřích v těsných párech, hnízdo z větví a drnů vystlané trávou a listím. Vejce 1 až 3, inkubace 42 až 46 dnů. Potrava: sarančata, ještěrky, hadi, zajíci, ptáci.

hadilov písař (Sagittarius serpentarius)