Hlavní znaky: Velcí ptáci rybákovitého vzhledu se specializovaným zobákem (40 až 50 cm, 300 až 400 g). Zobák velký, rovný a silný, ze stran stlačený. Spodní část zobáku je až o 25 % delší než horní část. Jedinečná je i zornička, která se na světle zmenšuje jen do malé štěrbinky (zobouni jsou aktivní v noci). Křídla dlouhá, špičatá; let rázný. Ocas spíše kratší, vidličnatý. Mají 3 prsty s plovacími blánami. Svrchní strana tmavě šedá až hnědá, spodina bělavá; obě pohlaví stejně zbarvená. Samci asi o 25 % větší. Rozšíření: AF, OR, NT; chráněná písčitá pobřeží, velké řeky, přílivové zóny. Částečně tažní. Hnízdní biologie: Koloniální; hnízdo jen kotlinka na zemi. Vejce: 3 až 4, nenápadná. Oba partneři sedí 21 dnů. Nidifugní mláďata dospívají po 35 dnech, kdy jim doroste spodní část zobáku natolik, aby sama lovila. Potrava: Většinou ryby, také bezobratlí. Spodní část zobáku táhnou za letu vodou a při dotyku s kořistí zobák zaklapnou.

zoboun bělokrký (Rynchops albicollis)

zoboun africký (Rynchops flavirostris)

zoboun americký (Rynchops niger)