Hlavní znaky: Středně velký pták (38 až 41 cm, 275 až 325 g). Krátké nohy, 3 prsty, vnější a střední prst spojen malou plovací blánou, dlouhý, do oblouku zahnutý zobák. Rozšíření: OR; vody ve vyšších oblastech. Stálí, pouze vertikální migrace. Hnízdní biologie: Hnízdí na březích bez vegetace. Hnízdo mělká prohlubeň mezi kameny. Vejce: 2 až 4. O veškerou péči o mláďata se starají oba rodiče. Potrava: vodní bezobratlí a obratlovci.

srpatka ibisovitá (Ibidorhyncha struthersii)