Hlavní znaky: Středně velcí, dlouhonozí a skrytě žijící pobřežní ptáci (20 až 25 cm, 76 až 165 g). Zobák středně dlouhý, mírně zahnutý; krátká zaoblená křídla. Jsou to špatní letci. Opeření zelené, hnědé, červenavé, bíle vzorované; v době toku žluté skvrny na křídlech. Samice větší a pestřejší. Rozšíření: EP, AF, OR, AU, NT; rákosiny a rýžová polem, částečně tažní nebo jen lokálně toulaví. Hnízdní biologie: Podle druhů, částečně polyandričtí. Hnízdo splétá z rostlin samec. Vejce: 1 až 2 (zřídka 5 až 6), krémová až hnědavá, černě nebo hnědě skvrnitá. Sedí samec (zřídka samice) 19 dní. Nidifugní mláďata vodí samec. Potrava: Bezobratlí.

slučice jihoamerická (Nycticryphes semicollaris)

slučice pestrá (Rostratula benghalensis)