Hlavní znaky: Středně velký pták (38 až 41 cm, 225 až 325 g).  Robustní hlava, masivní, ze stran zmáčklý zobák, dlouhé nohy, prsty částečně s plovací blánou. Rozšíření: AF, OR; okolí vod. Hnízdní biologie: Hnízdo dlouhá nora v dunách a písčitých pobřeží. Vejce: 1. Sedí a krmí nejspíš jen samice. Potrava: Krabi.

pobřežník černobílý (Dromas ardeola)