Hlavní znaky: Malí až středně velcí (15 až 27 cm, 60 až 400 g), pozemní, společenští a málo obratní ptáci s krátkýma nohama. Zobák krátký, kónický a tupý, pokrytý kožními záklopkami. Křídla dlouhá a zašpičatělá. Létají rychle a obratně. Přední prsty dlouhé, zadní krátký. Opeření hnědé nebo šedé, nevýrazné. Samečci jsou pestřejší. Rozšíření: NT; vysokohorské terény se sporou vegetací, pole. Některé druhy tažné. Hnízdní biologie: Hnízdo jen vystlaná kotlinka. Vejce: 4, maskovací zbarvení. Sedí samice asi 26 dní; při opouštění hnízda překrývá vejce hlínou. Mláďata nidifugní, vzletná po 49 dnech. Potrava: Semena, sukulenty a hmyz.

písečník rezavý (Attagis gayi)

písečník bělořitný (Attagis malouinus)

písečník šedoprsý (Thinocorus orbignyianus)

písečník nejmenší (Thinocorus rumicivorus)