Hlavní znaky: Menší až středně velcí ptáci (15 až 30 cm, 1 druh 50 cm, 40 až 230 g) mají dlouhé nohy a 4 velmi dlouhé prsty; připomínají trochu chřástaly. Dobře běhají; často pobíhají po polštáři vodních rostlin, dobře plavou a také se potápějí. Křídla krátká a zaoblená s trnem u kořene ruční části. Těžkopádný let. Krátký zobák, na hlavě někdy kožní laloky nebo čelní štítky. Opeření variabilní - hnědé, černé, bílé, zelené, žluté; spodina často tmavší. Obě pohlaví jsou stejně zbarvena; samička bývá větší. Rozšíření: AF, OR, AU, NT; jezera a mokřady kolem řek. Většinou stálí, 1 druh tažný. Hnízdní biologie: U některých druhů polyandrie, samec staví na plovoucí vegetaci mělké hnízdo a sedí 21 až 26 dní. Vejce: 3 až 4, lesklá, žíhaná. Jediné hnízdění. Nidifugní mláďata vodí samec 85 až 110 dní. Potrava: Menší živočichové, semena a vodní rostliny.

ostnák africký (Actophilornis africanus)

ostnák madagaskarský (Actophilornis albinucha)

ostnák bažantí (Hydrophasianus chirurgus)

ostnák lotosový (Irediparra gallinacea)

ostnák jihoamerický (Jacana jacana)

ostnák trnitý (Jacana spinosa)

ostnák hnědoocasý (Metopidius indicus)

ostnák malý (Microparra capensis)