Hlavní znaky: Malí až středně velcí, zavalití ptáci s tlustým krkem a velkýma očima (14 až 41 cm, 34 až 296 g). Silný, spíše krátký a rovný zobák. Křídla dlouhá, zašpičatělá; někteří s ostruhou na bázi ruční části. Rychlí a dobří letci. Ocas krátký, nohy střední až delší, zadní prst je redukován nebo chybí. Rychle běhají. Opeření kontrastní, a to černé, bílé, šedé, hnědé, žluté a zelené. Samci často pestřejší. Rozšíření: Světové kromě AN; otevřená krajina při pobřežích nebo ve vnitrozemí. Většina druhů přísně tažných. Hnízdní biologie: Monogamní, polyandričtí nebo polygamní. Hnízdo jen kotlinka. Vejce: 4 (vzácně 2 až 5), maskovaná. Sedí samec, samice nebo oba, 18 až 38 dní; 1 až 3 hnízdění. Nidifugní mláďata jsou vzletná po 21 až 42 dnech. Potrava: Bezobratlí, některé druhy i rostlinná potrava.

kulík křivozobý (Anarhynchus frontalis)

kulík černočelý (Elseyornis melanops)

kulík černoprsý (Erythrogonys cinctus)

kulík mořský (Charadrius alexandrinus)

kulík andský (Charadrius alticola)

kulík kaspický (Charadrius asiaticus)

kulík dvoupruhý (Charadrius bicinctus)

kulík límcový (Charadrius collaris)

kulík říční (Charadrius dubius)

kulík falklandský (Charadrius falklandicus)

kulík Forbesův (Charadrius forbesi)

kulík písečný (Charadrius hiaticula)

kulík javský (Charadrius javanicus)

kulík větší (Charadrius leschenaultii)

kulík proměnlivý (Charadrius marginatus)

kulík hvízdavý (Charadrius melodus)

kulík šedolící (Charadrius modestus)

kulík menší (Charadrius mongolus)

kulík pastvinný (Charadrius montanus)

kulík hnědý (Charadrius morinellus)

kulík pobřežní (Charadrius novaeseelandiae)

kulík novozélandský (Charadrius obscurus)

kulík krotký (Charadrius pallidus)

kulík africký (Charadrius pecuarius)

kulík malajský (Charadrius peronii)

kulík dlouhozobý (Charadrius placidus)

kulík černohlavý (Charadrius rubricollis)

kulík rezavotemenný (Charadrius ruficapillus)

kulík dlouhonohý (Charadrius sanctaehelenae)

kulík kanadský (Charadrius semiplmatus)

kulík madagaskarský (Charadrius thoracicus)

kulík třípásý (Charadrius tricollaris)

kulík rezavoprsý (Charadrius veredus)

kulík rezavoocasý (Charadrius vociferus)

kulík tlustozobý (Charadrius wilsonia)

kulík tenkozobý (Oreopholus ruficollis)

kulík australský (Peltohyas australis)

štěrkovníček andský (Phegornis mitchelii)

kulík zlatý (Pluvialis apricaria)

kulík hnědokřídlý (Pluvialis dominica)

kulík pacifický (Pluvialis fulva)

kulík bledý (Pluvialis squatarola)

kulík šedý (Pluvianellus socialis)

čejka laločnatá (Vanellus albiceps)

čejka běločelá (Vanellus armatus)

čejka kulíkovitá (Vanellus cayanus)

čejka šedohlavá (Vanellus cinereus)

čejka korunkatá (Vanellus coronatus)

čejka bělohlavá (Vanellus crassirostris)

čejka říční (Vanellus duvaucelii)

keptuška stepní (Vanellus gregarius)

čejka jihoameritská (Vanellus chilensis)

čejka černoprsá (Vanellus indicus)

keptuška běloocasá (Vanellus leucurus)

čejka šedoprsá (Vanellus lugubris)

čejka jávská (Vanellus macropterus)

čejka indická (Vanellus malabaricus)

čejka etiopská (Vanellus melanocephalus)

čejka černokřídlá (Vanellus melanopterus)

čejka australská (Vanellus miles)

čejka andská (Vanellus resplendens)

čejka žlutonohá (Vanellus senegallus)

čejka trnitá (Vanellus spinosus)

čejka hnědoprsá (Vanellus superciliosus)

čejka černohlavá (Vanellus tectus)

čejka krátkonohá (Vanellus tricolor)

čejka chocholatá (Vanellus vanellus)