Hlavní znaky: Středně velcí až velcí bahňáci (32 až 55 cm, 1 kg) mají velkou hlavu a velké žluté nebo oranžové oči; částečně noční. Zobák středně dlouhý, rovný nebo silně zahnutý, silný až masivní. Dlouhá, široká a zaoblená křídla, výrazně vzorovaná. Dobří a vytrvalí letci. Dlouhé silné nohy, 3 prsty částečně s plovacími blánami. Ekologicky spíše připomínají dropy. Nenápadné opeření, většinou hnědavé, žíhané. Rozšíření: WP, AF, OR, AU, NT; otevřená krajina bez větší vegetace, blízko vody, ale i polopouště. Severní druhy jsou tažné, tropické potulné. Hnízdní biologie: Hnízdo jen plochá kotlinka. Vejce: 2, bílá až hnědavá. Sedí oba rodiče 25 až 27 dnů; 1 hnízdění (zřídka 2). Nidifugní mláďata s velkýma nohama opatrují rodiče asi 40 dnů. Potrava: Drobní obratlovci, bezobratlí, podle druhu.

dytík dvoupruhý (Burhinus bistriatus)

dytík skvrnitý (Burhinus capensis)

dytík velký (Burhinus grallarius)

dytík úhorní (Burhinus oedicnemus)

dytík africký (Burhinus senegalensis)

dytík bledý (Burhinus superciliaris)

dytík tmavý (Burhinus vermiculatus)

dytík velkozobý (Esacus magnirostris)

dytík křivozobý (Esacus recurvirostris)