Hlavní znaky: Střední až velcí ptáci, štíhlí až masivní (40 až 60 cm, 0,25 až 1,9 kg). Silný zobák, na špičce hákovitý. Nosní otvory v ozobí. Dlouhá, špičatá křídla. Let rychlý a obratný, jindy nemotorný. Střední rýdovací pera prodloužená, u menších druhů výrazně. Nohy středně dlouhé, 4 prsty - 3 s plovacími blánami; zadní prst redukován. Menší druhy bělavé, svrchní strana tmavší (světlá a tmavá fáze), větší druhy jednotlivě hnědavé. Bílá báze ručních letek viditelná za letu. Rozšíření: Světová moře, hnízdí v tundře a na holých a opuštěných pobřežích. Většinou tažní nebo aspoň potulní. Hnízdní biologie: Monogamní, páry se udržují po celý život, vzácně i polygamní a koloniální. Hnízdo je jen kotlinka. Vejce: 2 (vzácně 1 nebo 3), třetí vejce se vylíhne jen výjimečně; mají jen 2 hnízdní nažiny. Sedí oba rodiče 30 dní; 1 hnízdění. Polokrmivá mláďata jsou vzletná po 45 až 55 dnech. Potrava: Ryby, korýši, drobní savci, vejce a mláďata jiných ptáků. Kleptoparaziti u jiných mořských ptáků, zejména racků a rybáků.

chaluha subantarktická (Catharacta antarctica)

chaluha chilská (Catharacta chilensis)

chaluha antarktická (Catharacta maccormicki)

chaluha velká (Catharacta skua)

chaluha malá (Stercorarius longicaudus)

chaluha příživná (Stercorarius parasiticus)

chaluha pomořanská (Stercorarius pomarinus)