Hlavní znaky: Svérázní středně velcí bahňáci (15 až 30 cm, 70 až 100 g). Dlouhonozí pozemní, se 3 prsty jsou dobří běžci; létají zřídka. Středně dlouhý, štíhlý a mírně zahnutý zobák, krátký rovně zakončený ocas. Rozšíření: WP, EP, AF, OR, AU; polopouště, pouště, otevřené krajiny se sporými křovinami, často v blízkosti vody. Kromě hnízdění potulní. Hnízdní biologie: Hnízdo v kotlince. Vejce: 2 až 3, barevně maskovaná. Sedí oba rodiče nebo jen samička, 17 až 31 dnů; 1 hnízdění. Mláďata nidifugní, vzletná za 32 až 35 dní. Potrava: Většinou hmyz.

běhulík rezavoprsý (Cursorius coromandelicus)

běhulík plavý (Cursorius cursor)

běhulík ryšavý (Cursorius rufus)

běhulík černoprsý (Cursorius temminckii)

běhulík pestrý (Pluvianus aegyptius)

běhulík indický (Rhinoptilus bitorquatus)

běhulík páskovaný (Rhinoptilus cinctus)

běhulík velký (Rhinoptilus chalcopterus)

běhulík dvoupruhý (Smutsornis africanus)