Hlavní znaky: Malí až středně velcí mořští ptáci (16 až 45 cm, 90 g až 1 kg). Mají masivní tělo, krátký krk a úzká zašpičatělá křídla. Létají rázně, rychlými rázy křídel. Nohy krátké, silné, posazené dozadu; 3 prsty s ostrými drápy a plovacími blánami, chybí zadní prst. Hnízdí většinou na skalních římsách, většinou sedí a pobíhají; jsou výborní plavci a potápěči (křídla používají jako pádla). Potápí se i do značných hloubek. Zobák složený, vždy výrazně špičatý, případně tupý, ze stran stlačený. Opeření na svrchní straně je zpravidla tmavě šedé nebo černé; spodina bílá. Někteří mají párovou chocholku, stejnou u obou pohlaví. Rozšíření: Severní moře a pobřeží, kosmopolitní s výjimkou tropů; většinou na skalnatých pobřežích. Částeční migranti nebo potulní. Hnízdní biologie: Většinou v koloniích, hnízda na skalních římsách, ve štěrbinách nebo v norách. Vejce: 1 až 2, bílá (nory), nebo maskovaná, hruškovitého tvaru (skalní římsy), 16 až 110 g. Sedí samice nebo oba partneři, 29 až 42 dnů; 1 hnízdění. Nekrmivá nebo polokrmivá mláďata. Doba na hnízdě se liší podle biologie, 2 až 50 dnů. Potrava: Ryby a korýši.

alkoun chocholatý (Aethia cristatella)

alkounek nejmenší (Aethia pusilla)

alkounek drobný (Aethia pygmaea)

alka malá (Alca torda)

alkoun malý (Alle alle)

alkoun krátkozobý (Brachyramphus brevirostris)

alkoun mramorovaný (Brachyramphus marmoratus)

alkoun brýlatý (Cepphus carbo)

alkoun holubí (Cepphus columba)

alkoun obecný (Cepphus grylle)

papuchalk růžkatý (Cerorhinca monocerata)

alkoun papouškovitý (Cyclorrhynchus psittacula)

papuchalk severní (Fratercula arctica)

papuchalk chocholatý (Fratercula cirrhata)

papuchalk černobradý (Fratercula corniculata)

alkoun aleutský (Ptychoramphus aleuticus)

alkoun černohrdlý (Syntliboramphus antiguus)

alkoun útesový (Syntliboramphus craveri)

alkoun kalifornský (Syntliboramphus hypoleucus)

alkoun japonský (Syntliboramphus wumizusume)

alkoun úzkozobý (Uria aalge)

alkoun tlustozobý (Uria lomvia)